Societat

SOCIETAT

Nou sistema contra el frau en la procedència de les avellanes

Un estudi liderat per investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) ha revelat noves metodologies per garantir la procedència de l’avellana i evitar així el frau comercial i els problemes de seguretat alimentària derivats. D’una banda, es tracta d’aplicar l’anàlisi isotòpica, que és una de les eines més reconegudes per verificar l’origen geogràfic d’aliments. D’altra banda, també es proposa un mètode basat en marcadors metabòlics de l’avellana. Les recerques s’han fet en el marc del projecte Tracenuts, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i s’ha publicat a la revista Food Chemistry. La composició isotòpica dels aliments està fortament influenciada per factors geogràfics com ara la geologia del terreny, la hidrologia i les pràctiques agrícoles aplicades sobre el sòl de cultiu. L’estudi planteja utilitzar marcadors isotòpics per autenticar l’origen geogràfic de les avellanes. El nou mètode descarta els marcadors que no ajuden a una millor distinció, de manera que estalvia costos innecessaris. En el cas dels marcadors metabòlics, una única anàlisi permet autenticar tant l’origen com la varietat de les mostres. Segons els responsables de la recerca, les dues metodologies descrites en aquestes publicacions són compatibles i complementàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.