Societat

Societat

Mor Jim Harris Simons, matemàtic i llegenda de Wall Street

Va ser el fundador del fons d’inversió RenTech

L’estatunidenc James Harris Simons va morir el dia 10, a l’edat de 86 anys, a Nova York, segons ha anunciat la seva fundació. Era un matemàtic, inversor i filantrop molt reconegut. Va dur a terme una transformació en el camp de les matemàtiques i va desenvolupar una de les empreses d’inversions més importants del món, Renaissence Technologies (RenTech).

Era fill d’una família jueva, i va llicenciar-se i doctorar-se en matemàtiques, camp on va desenvolupar la forma Chern-Simons (1974), que té una aplicació important en les teories de gauge (teoria quàntica de camps que descriu les forces i partícules elementals i les seves simetries). La seva habilitat amb els números el van dur a treballar per l’Agència de Seguretat Nacional amb tan sols 26 anys. La seva feina era la de descodificar les comunicacions russes en plena guerra freda. Més endavant, va retornar a la vida acadèmica. Va exercir de professor a Harvard i a l’Institut Tecnològic de Massachusetts, i va convertir-se en el director de departament de matemàtiques de la Universitat Stony Brook. És a partir d’aleshores que decideix provar sort a la borsa. En aquella època els broquers creien que les pujades i baixades eren fonamentalment aleatòries i, per tant, es limitaven només a llegir la premsa i buscar informació. Simons va començar a obsessionar-se a trobar un patró, una estructura profunda, una forma de predir el següent moviment, i va implementar un model quantitatiu basat en els seus models matemàtics. El 1982 va fundar RenTech i va contractar un petit exèrcit de físics, matemàtics i programadors per tal de desenvolupar fórmules capaces de predir les fluctuacions del mercat i construir models d’inversió que funcionessin sols. Després de molta recerca van aconseguir fer del fons d’inversió RenTech una autèntica màquina de fer diners. Actualment, té més de 15.000 milions de dòlars en actius i és un dels més reeixits fons d’alt risc del món. Segons la revista Forbes, l’any 2019 el patrimoni net de Simons era de 21,6 mil milions, i formava part de les 25 persones més riques del món.

El 1994 va fundar la Fundació Simons amb la seva dona per donar suport a la investigació en matemàtiques i ciències fonamentals. En honor a les seves contribucions, el 2016 l’asteroide 6616 li van posar el seu nom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia