Societat

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

És una de les conclusions de simposi internacional ’l’Esclavatge del segles XV-XIX i les seves seqüeles’ celebrat avui

També es sol·licitarà que formi part dels programes curriculars escolars

El simposi internacional l’Esclavatge dels segles XV-XIX i les seves seqüeles, organitzat pel Museu i l’Anxova i la Sal de l’Escala, que s’ha celebrat avui, reclama que cal fer un pas endavant com a país i societat i reconèixer la participació de Catalunya en el tràfic transatlàntic de persones esclavitzades i les seqüeles que aquesta activitat va provocar.

L’esclavatge, a l’escola

Aquesta és una de les principals conclusions, però el treball ha estat intens i han sorgit moltes propostes. Com ara que per poder treballar en la seva normalització, també es creu necessari de sol·licitar al Departament d’Educació de la Generalitat que el tema de l’esclavatge sigui inclòs en els programes curriculars. “L’educació sobre l’esclavatge és un eix prioritari pels nostres equipaments culturals”, es destaca a les conclusions. També es considera imprescindible més estudi i informació sobre aquesta activitat, així com abordar la seva explicació des dels museus.

Amb la participació de més d’un centenar d’assistents a les diverses ponències que s’han de celebrar avui, el simposi també creu que s’ha de posar el focus en impulsar la reflexió sobre les qüestions relatives i d’aquesta forma assolir els objectius de desenvolupament sostenible; incentivar els programes de recerca sobre aquesta qüestió, en especial els de les col·leccions dels museus relatius a aquest tema i, també, la necessitat de reescriure la història per tal que sigui compartida.

Un gran pas endavant

Per això és imprescindible fer un pas endavant i reconèixer la participació del país en el tràfic transatlàntic de persones esclavitzades i reconèixer les seves seqüeles.

Prèviament a la celebració d’aquest Simposi, aquest dijous es va inaugurar una placa en el Cementiri Mariner de l’Escala en record de les víctimes de l’esclavatge, coincidint també amb el 30 aniversari de la creació de la “Ruta de l’Esclavatge” per part de la UNESCO.

En aquest simposi s’ha dialogat amb especialistes de primer nivell dos temes: per una banda, el paper dels museus per a incorporar el relat de l’esclavatge a les exposicions permanents i per altra, amb antropòlegs i immigrants africans, les seqüeles que se’n deriven, com el racisme i els seus estereotips, la desigualtat social i els patrons discriminatoris.

D’altra banda durant el Simposi s’ha fet la primera projecció a Catalunya del film A ilha dos Escravos (Francisco Manso, 2008), presentada per la seva directora artística, l’escalenca Maria Rosa Ros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.