Societat

Onze murals d’artistes urbans reivindiquen la cultura marítima

El festival Efímurs crea una ruta per gaudir de l’art urbà i desestacionalitzar el turisme al municipi

Les persones que visitin l’Ametlla de Mar fins l’1 de juny es trobaran onze murals i grafits que parlen de la cultura marítima del municipi ebrenc. Formen part de la primera edició del festival Efímurs, organitzat per l’Ajuntament amb l’objectiu de convertir-se en un referent de l’art urbà i desestacionalitzar el turisme. El projecte, igual que tots els que té previstos l’àrea de Turisme de l’Ametlla de Mar, està vinculat a l’entorn mariner i un jurat ha escollit els onze murals d’entre les 420 sol·licituds que s’han rebut.

Aquesta setmana s’estan pintant vuit d’aquests murals, que tenen com a suport murs d’edificis i cases però també espais simbòlics com la Torre de l’Aigua, just a l’entrada del poble. L’artista encarregat de transformar aquest espai és el basc Zabala, que ha realitzat un collage de superposicions, amb els colors blaus i turquesa del cel i les aigües marines del poble. Segons ha declarat a l’ACN, ha gaudit amb aquesta paleta cromàtica perquè ha pogut usar els colors del Mediterrani. “Vinc del nord de Bilbao i la gama de colors és completament diferent. Allà és molt més gris i aquí puc usar-ne més”, ha remarcat. Al centre de l’Ametlla de Mar, en un dels seus estrets carrers, els artistes valencians Furyo i Sucri han immortalitzat una escena de dos pescadors, veïns del poble, que es preparen a l’alba per començar una jornada de feina. Altres murals presenten éssers mitològics, com la sirena, i també la patrona dels pescadors de Brasil, Yemayá.

El festival es va començar a gestar a partir de l’encàrrec que l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar va fer a l’artista local Uri Márquez Cateura, KTHR, que va dibuixar un mural amb una tonyina just al davant de la plaça de l’Olivera. KTHR és l’organitzador i coordinador d’Efímurs i, després de diversos anys treballant en la proposta, el consistori va aconseguir finançament dels Fons Next Generation per sufragar el cost del material, la dotació que es paga als artistes i el seu allotjament al municipi mentre duren els treballs. KTHR reivindica que l’Efímurs treu art i cultura al carrer, que aquests surten dels circuits elitistes i “hi ha un diàleg constant amb la obra, perquè estarà contínuament a l’abast de tothom”, segons recull l’ACN.

La voluntat dels organitzadors és celebrar el festival cada any o cada dos anys. El festival inclou conferències, tallers de grafits per a les escoles i accions culturals. L’Efímur conclourà l’1 de juny amb una gran festa amb artistes de tot l’Estat espanyol que han estat sigut convidats a pintar el mur del pàrquing municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia