Societat

Un grup de dones saudites fan servir YouTube per protestar contra la prohibició de conduir

Internet

Un grup de dones saudites han penjat, en una acció sense precedents, un vídeo al portal d'internet YouTube per protestar contra la llei que els prohibeix conduir a l'Aràbia Saudita.

L'enregistrament, que dura 2 minuts i 49 segons, mostra una dona conduint en una zona rural abillada amb un jihab, vel que tapa els cabells, i amb la cara al descobert, encara que el seu rostre no es pot reconèixer, perquè es manté a l'ombra.
La dona, que no s'identifica, rebutja les justificacions donades per les autoritats saudites que asseguren que les dones no estan encara preparades per conduir cotxes i demana al ministre d'Interior saudita, el príncep Nayef bin Abdelaziz, que els autoritzi a conduir.

"Demano al príncep Nayef bin Abdelaziz, en nom de la dona saudita, que ens doni permís per conduir cotxes", sol·licita la conductora, que felicita les seves congèneres pel Dia Internacional de la Dona, celebrat el 8 de març.

Precisament, amb motiu d'aquest dia, l'activista explica que un grup de dones, "amb permís de conduir", han presentat una petició a les autoritats saudites perquè les deixin exercir un dret que consideren seu i ajudar a unes altres a aconseguir-lo.

"Sabem que aquest assumpte no és ni polític, ni religiós, sinó un tema social –diu la conductora– i, per tant, demanem a Sa Excel·lència que permeti a les dones saudites conduir cotxes per trencar amb la imatge que no som capaces de fer-ho".

La dona conclou amb un desig: "Esperem que pel pròxim Dia Internacional de la Dona les saudites hagin obtingut el seu dret a conduir".

La primera associació
El setembre passat, un grup de dones intel·lectuals saudites van crear la primera associació al regne per reivindicar el dret a conduir, que durant dècades se'ls ha negat.

L'any 1990, el ja mort xeic Abdulaziz ben Baz va aprovar un edicte religiós que va dur el ministeri de l'Interior a imposar aquesta prohibició. Aquest mateix any, 47 dones van desafiar la prohibició i van conduir els seus cotxes a Riad com a mesura de protesta, abans de ser detingudes per les autoritats.

A més, van ser acomiadades de la feina i es va prohibir a elles i a les seves famílies viatjar a l'estranger.

El 2005, un centenar de saudites van presentar una petició a l'Associació Nacional de Drets Humans saudita (ANDH) perquè els ajudés a posar fi a la prohibició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.