Societat

L’edat mitjana de l’inici de la maternitat se situa prop de 31 anys entre les gironines

A les comarques gironines, les dones continuen endarrerint l’edat en què es converteixen en mares per primer cop. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i recollides per l’Acn, la mitjana es va fixar el 2022 a 30,63 anys; mentre que deu anys abans era de gairebé un any menys de mitjana: 29,7. A més, decreix el nombre de fills per dona: si els 2012, se’n tenien de mitjana 1,51, el 2022 en van ser 1,31. I aquesta és una tendència general a Catalunya, on el 2022 la mitjana d’edat en què les catalanes van tenir el seu primer fill es va enfilar fins a 31,59 anys, mentre que el nombre de fills va baixar fins als 1,17 per dona. Pel que fa als naixements fora del matrimoni, freguen la meitat dels casos a Girona (situant-se al 46,38% el 2022).

L’edat mitjana en què les dones decideixen apostar per convertir-se en mares a la demarcació de Girona és de 30,63 anys. Això en dades del 2022 recollides per l’Idescat, que també revelen que aquesta xifra no para d’incrementar-se any rere any. De fet, en 35 anys s’ha enfilat un 19,2%, si tenim en compte que el 1987 l’edat mitjana en què les dones eren mares per primer cop a les comarques gironines era a 25,69 anys.

A Catalunya, els últims 35 anys l’edat en què les dones tenen el seu primer fill s’ha incrementat gairebé un 20% passant de 26,33 el 1987 als 31,59 del 2022. Comparant-ho amb deu anys abans, l’edat s’ha endarrerit gairebé un any, tenint en compte que el 2012 les dones van optar per convertir-se en mares per primer cop a 30,26 anys de mitjana.

L’Anna Salinas és una dona del Ripollès que va ser mare per primer cop amb 25 anys, molt per sota de la mitjana actual. Ara, té un fill de 4 anys i un altre de 2. “Sempre havia tingut clar que un dels meus projectes de vida era ser mare i ser-ho jove”, diu, però sap que les circumstàncies poden capgirar les intencions: “per ser mare busques condicions estables per poder tirar-ho endavant i jo he estat afortunada en aquest sentit, perquè vaig trobar el moment per fer el que volia quan ho volia”.

Al Gironès, la Laura Fanals ha estat mare per primer cop amb 40 anys d’un nen que ara té set mesos. A ella, l’instint se li va despertar prop de la trentena, però explica que va endarrerir la maternitat perquè “una cosa és decidir i l’altra és aconseguir”. “A vegades, les circumstàncies no es donen en l’àmbit laboral o de trobar una parella i quan ho tens tot, pot ser que no et quedis embarassada a la primera i més si ja tens una edat que costa més”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia