Societat

societat

Plantes medicinals del món s’arrelen a Girona

Diuen que darrere de cada gran projecte hi ha un cor valent. Si amb una mica de sort aconsegueixes unir-ne dos, decidits i amb ganes d’ajudar a canviar al món que ens envolta, neixen projectes com el de Ksumai.

Tot va començar fa més de quinze anys, quan una parella de Sant Joan de Mollet, Núria Noguera i Rafel Arenas, van emprendre un llarg viatge per diverses regions de l’Àfrica. Finalment, es van arrelar a Senegal, on a través dels seus coneixements d’acupuntura i de medicina tradicional xinesa, van ajudar un grup de dones d’una petita comunitat a plantar arbres de moringa i fer el seu propi oli curatiu. També van fundar una empresa per poder ensenyar acupuntura als treballadors i van crear el primer centre Tao. Al cap de tres mesos, ja tenien més de cent pacients al dia i van haver de contractar algun dels seus primers alumnes formats.

Deu anys més tard, van decidir tornar a Catalunya, on juntament amb Gabriella Margot i Miguel Zuber, van començar a plantar les primeres llavors del projecte. Ara, després de molt d’esforç i burocràcia, han aconseguit patentar tres fórmules magistrals amb plantes medicinals procedents de quatre continents diferents, una fita única en aquest terreny. Aquestes càpsules han estat desenvolupades per la Núria a partir de plantes medicinals i estan dissenyades perquè els principis actius de cada flor puguin actuar de manera sinèrgica i se’n potenciïn les propietats, tot seguint els principis de la medicina tradicional xinesa.

Tot i que ara hagin tornat, tenen clar que no es volen desvincular dels projectes solidaris que van construir allà: “És al Senegal on vam plantar la primera llavor de Ksumai i una part del fruit que recollim aquí amb les fórmules se’n van directament a projectes de la comunitat d’allà, com a l’orfenat o l’escola local” explica la Núria. A més del repte que suposa patentar les fórmules, les dues dones que estan al capdavant tenen més de 60 anys. Tot i així, no els fa por emprendre aquest nou viatge: “Si creus en el projecte, és igual l’edat que tinguis, lluites per ell fins que es converteixi en una realitat.” I és així: Ksumai és la prova que amb iniciativa tot es pot aconseguir, fins i tot, unir plantes medicinals d’arreu del món a casa nostra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia