Societat

Societat

Els tècnics no van considerar “crítica” una agressió prèvia del reclús que va matar la cuinera de Mas d’Enric

El departament de Justícia encara està recollint informació sobre el cas, que està sota investigació judicial

El pres que va matar el passat març la cuinera la Mas d’Enric i després es va suïcidar feia vuit mesos que no se sotmetia al test de reincidència tot i que a l’octubre va agredir un altre reclús, donant-li un cop de puny. L’equip multidisciplinari de la presó no ho va considerar necessari perquè no va ser un incident “crític”, segons ha avançat el diari Ara. El pres havia estat avaluat amb el text RicCanvi, una de les eines amb algoritme que fan servir els tècnics de les presons per determinar el grau de perillositat dels interns, 14 vegades i el seu risc de reincidència i de violència intrainstitucional va ser sempre baix, excepte el maig del 2020, a l’inici de la pandèmia de covid, quan va ser mitjà. En teoria, el test s’ha de fer cada sis mesos. El departament de Justícia encara està recollint informació sobre el cas, que està sota investigació judicial.

El reclús va ser condemnat a 11 anys de presó per assassinat amb atenuants de confessió i embriaguesa l’any 2019. Va ser classificat en segon grau i havia de sortir a l’abril de 2027. Segons ja va explicar al Parlament la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, l’evolució havia estat “favorable”. Pel cop de puny a un altre intern, va ser sancionat però no va voler participar en intervencions psicosocials perquè no tenia incentius per progressar de grau, ja que no tenia xarxa familiar o social fora de la presó. El 5 de gener del 2024, després del cop de puny, la Junta de Tractament va aprovar que tornés a treballar a la cuina, ho va aprovar amb uns resultats del RisCanvi que no estaven actualitzats i que encara indicaven que el risc de reincidència era baix. Segons les agències, l’intern feia quatre anys que treballava a la cuina, excepte en els últims mesos del 2023 a causa de la sanció pel cop de puny, i havia arribat a cap de grup perquè tenia formació i dedicació. No hi havia cap queixa contra ell de cap company ni de la cuinera morta. De fet, els responsables de la cuina van demanar al CIRE i a la junta de tractament que el readmetessin després de la sanció de l’octubre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia