Societat

societat

A judici per tallar les vies dels ferrocarrils durant la vaga del 8-M de 2018

La fiscalia demana 3 anys de presó i més de 26.000 euros per danys i perjudicis

Les set encausades denuncien que es tracta d’una persecució “política” al moviment feminista

Sis anys després dels fets, ha arrencat a Terrassa el judici contra les set activistes acusades de desordres públics greus pel tall a les vies de ferrocarrils a l’estació de Sant Cugat del Vallès durant la vaga feminista de 2018. La Fiscalia demana una pena de tres anys de presó i més de 26.000 euros per danys i perjudicis a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Les encausades només han respost les preguntes de les seves advocades durant la primera sessió celebrada aquest dilluns per explicar com va viure la jornada de protestes i deixar palès que l’acció estava “informada” a les autoritats. Han denunciat, en declaracions a l’exterior dels jutjats on hi ha hagut una concentració de suport, que es tracta d’un “judici polític”, d’una persecució “política” al moviment feminista. Laia Serra, una de les advocades de la defensa, ha apuntat que estan davant d’uns fets que s’emmarquen “en el dret de protesta” i ha recordat que els precedents de condemna per desordres públics relacionats amb el tall de vies són per “sabotatges greus” que posen en perill tant la circulació com els usuaris. En aquesta línia, ha explicat que la vaga del 8-M estava “especialment dissenyada” per reivindicar el dret de les dones i és en aquest context que s’ha de circumscriure l’acció. Les encausades han declarat que tot i que eren una trentena tallen les vies només van identificar-ne set i han recordat que de talls de vies com el del 8-M de 2018 se n’han fet molts i que en cap altre cas hi ha hagut una conseqüència penal. El judici continuarà demà dimarts amb els declaracions del Mossos d’Esquadra que van intervenir-hi, els vigilants de l’estació i els responsables de ferrocarrils. Es preveu que s’allargui fins dijous.

Familiars i amics de les encausades s’han concentrat a l’exterior dels jutjats per mostrar el seu suport. “Ens jutgen per feministes”, ha afirmat una de les portaveus del 8 Mil motius, Maria Garcia, que defensa que “lluitar per un món més just i exercir el dret a la protesta no és delicte”. El portaveu de les famílies, Carles Sala ha reivindicat a l’ACN que l’acció de les joves a les vies de ferrocarril perquè allò va servir per impulsar canvis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

Queda desert la licitació de la barca “Tirona” a l’estany

Banyoles

Masquef escenifica el seu full de ruta de Figueres fins al 2030

figueres

Una figuerenca guanya el IX Premi de Recerca en Memòria Democràtica

figueres

24 joves del Baix Empordà , becats per la Fundació Impulsa per cursar FP

la bisbal d’empordà

Les estacions de Bordis, Sant Jordi Desvalls i Camallera, més accessibles

bordils
Medi ambient

Formaran voluntaris per preservar la tortuga careta al Garraf i el Baix Penedès

Sitges

Maçanet impulsa la creació del nou polígon de Fontanilles

maçanet de la selva
medi ambient

Els 27 donen llum verda definitiva a la Llei de Restauració de la Natura

barcelona
Medi Ambient

Prop de 800 al·legacions contra la planta de biogàs de la Sentiu de Sió, a la Noguera

Balaguer