Societat

societat

Indignació per la negativa de l’Estat a pagar les indemnitzacions per les esquerdes de Lilla

Els alcaldes de Montblanc i de Lilla han mostrat la seva decepció

El govern espanyol s’havia compromès a pagar pels danys en els habitatges de la pedania arran de les obres del túnel

Indignació i decepció dels alcaldes de Montblanc i de Lilla, Oriol Pallissó i Glòria Rovira, davant la negativa del govern espanyol de pagar les indemnitzacions compromeses pels danys ocasionats en els habitatges de la pedania de Lilla arran de les obres del túnel (el túnel del Coll de Lilla). La ministra de Transports, Raquel Sánchez, es va comprometre a sufragar els 700.000 euros peritats. Ara, però,  un informe estatal indica que no poden avançar els diners per una qüestió "tècnica" i que, en tot cas, qui ha de pgar és   Acciona, com a responsable de l'actuació. "Estem emprenyats i decebuts, és una vergonya aquest informe", denuncia Pallissó. Fonts del Ministeri, han apuntat que si reclamen per la via civil "guanyaran segur" perquè la resolució recull els danys causats per les voladures i explosions. 

 Els alcaldes s'han reunit aquest dimecres amb el subdelegat del Govern Espanyol a Tarragona, Santiago Castellà, qui els ha explicat que hauran d'anar per la via civil per cobrar les indemnitzacions compromeses per reparar les esquerdes aparegudes en els habitatges de Lilla arran de les obres del túnel. "És una vergonya que ens diguin que Acciona és el responsable, no calia que ens ho digués ningú, ho sabíem des del primer dia, la ministra es va comprometre a pagar les indemnitzacions perquè callessin els veïns el dia de la inauguració i, avui, resulta que no ho poden fer", ha lamentat Pallissó. El batlle ha recordat que els veïns de Lilla haurien d'haver cobrat les indemnitzacions a finals de l'any passat, segons s'havia compromès des del Ministeri, i ha carregat contra la seva negativa. 

"Per un Estat Espanyol, 700.000 euros no és ni la xocolata del lloro, no són res després d'una obra de 157 milions d'euros, i ara ens haurem d'arrossegar per tornar a començar; ja no és pels diners sinó per la dignitat moral dels veïns", ha reblat. Comparteix parer, l'alcaldessa de Lilla, qui ha lamentat que el Ministeri es desentengui del pagament després de prometre'ls que els ajudaria. "Amb Acciona ja hi havíem parlat al principi, quan van sortir esquerdes va venir una perit a fer el peritatge i si el paleta que ens havíem buscat nosaltres dèiem 100, la d'ells deia dues", ha indicat Rovira. A partir d'ara, assenyala, començaran un procés nou: "Amb Acciona no cal anar-hi més a parlar, anirem al jutjat". 

 L'alcalde de Montblanc també ha afirmat que acompanyaran els veïns en la via judicial. A més, ha dit que no descarten denunciar al Ministeri de Transport per haver-los mentit. "Tots ens plantejarem demandar aquells que ens han fet falses promeses", ha afegit. Això ho decidiran, conjuntament amb els veïns afectats, en la pròxima reunió, que molt probablement es farà el pròxim cap de setmana. "Acciona té l'obligació de pagar" Per la seva banda, fonts del Ministeri han reconegut el compromís públic adquirit a l'hora de pagar les indemnitzacions, però han argumentat que l'informe indica que no les poden pagar "directament als afectats" per una qüestió "tècnica". Amb tot, han insistit que els danys "són reals" i que estan "taxats". Per la qual cosa, han asseverat que Acciona "té obligació de pagar els diners" i que "si van als tribunals guanyaran segur", ja que, sostenen, la resolució estatal recull els danys peritats i certifica que s'han ocasionat per les obres del túnel de Lilla. Alhora, s'han compromès a continuar ajudant els veïns afectats. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia