Societat

energia

Els Fons Nuclears reben un centenar de sol·licituds d’inversions d’alt impacte

Les inversions privades que han sol·licitat recursos dels Fons Nuclears ascendeixen a uns 60 milions d’euros i es preveu que generaran fins a 300 llocs de treball en el conjunt del territori de transició nuclear

L’òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear han rebut un centenar de sol·licituds en la convocatòria d’inversions d’alt impacte. Es tracta d’inversions privades d’uns 60 milions d’euros i que podrien generar fins a 300 llocs de treball. Al juny es resoldrà quins projectes rebran recursos dels Fons, uns 20 milions d’euros a repartir entre una vintena de propostes, aproximadament. L’òrgan de govern s’ha reunit aquest dimecres a Ascó (Ribera d’Ebre) i ha ratificat l’acord, d’una reunió telemàtica anterior, d’estendre la secretaria tècnica dels Fons als consells comarcals representats i als Ajuntaments d’Ascó i Vandellòs. Finalment, també s’ha “corregit” el repartiment de la segona bestreta de 47 MEUR de 2023 als consistoris.

Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat, i uns dels presidents de l’òrgan de Govern dels Fons Nuclears, ha apuntat que la reunió d’aquest dimecres a Ascó ha servit “per aclarir” la distribució pressupostària dels Fons Nuclears d’enguany i de l’any passat i que es puguin transferir els recursos als municipis beneficiaris i a les convocatòries d’ajuts per a projectes empresarials. “Crec que era l’objectiu de la reunió i ho hem aconseguit. Es podrà desplegar el pressupost disponible del 24 i acabar d’executar el del 23 perquè tots els recursos arribin al territori”, ha dit.

200 llocs de treball

L’òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear ha estudiat el centenar de sol·licituds, “un nombre molt considerable”, que s’han rebut en la convocatòria d’inversions d’alt impacte d’enguany. Les inversions privades que han sol·licitat recursos dels Fons Nuclears ascendeixen a uns 60 milions d’euros i es preveu que generaran fins a 300 llocs de treball en el conjunt del territori de transició nuclear. La resolució d’aquestes ajudes es farà al juny. El secretari d’Empresa i Competitivitat ha assenyalat que “no es podran finançar tots els projectes presentats” i ha avançat que preveuen subvencionar una vintena de les sol·licituds, amb ajuts que ascendeixen als 20 milions d’euros.

Repartiment als ajuntaments

D’altra banda, s’ha d’acabar de repartir els Fons de la convocatòria del 2023. De l’any passat es reparteixen 83 milions d’euros, la meitat de la recaptació de l’impost nuclear, i de manera extraordinària, el gran gruix dels diners el reben els 96 ajuntaments beneficiaris. Una primera bestreta va pagar 174.400 euros per consistori, 1.744.000 euros als deu municipis de la zona Penta I i 14.995.000 a la resta de municipis del Penta II, de menys de 12.000 habitants (16.739.000 euros). El Govern també va destinar 13,25 milions d’euros en projectes d’alt d’impacte per suplementar propostes empresarials - 9,9 MEUR a la zona Penta I i 3,35 MEUR a la zona Penta II -.

En la reunió a Ascó s’ha resolt un ajust de les quantitats que “quedaven pendents” de liquidar. Tot i el “debat” generat, s’ha pogut consensuar sense votacions. Aquesta correcció, com ha explicat l’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, s’ha fet per atendre els projectes d’alt impacte subvencionats a la zona Penta II, que ha reduït “una mica” la xifra de la segona bestreta per als ajuntaments del Penta I, uns 200.000 euros menys, i ha augmentat la dels ajuntaments del Penta II.

La previsió inicial era que aquesta segona bestreta repartís els 47 MEUR pendents, cap a la tardor, amb 26.802.816 euros per als 18 municipis de la zona Penta I (1.489.000 euros per a cada ajuntament) i 20.102.000 euros més per als 78 municipis de la zona Penta II (257.717 euros per consistori). També es van adjudicar 6,1 dels quals s’han atorgat al COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) i la promoció de la Reserva de la Biosfera i la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics.

Ribes ha detallat que uns 7,9 milions d’euros que s’havien de destinar al projecte de Lotte a Mont-roig del Camp, s’han pogut aconseguir a través d’un PERTE i, de moment, aquests recursos s’inclouran com una bestreta als fons de 2024, per poder ampliar la partida per projectes d’alt impacte d’enguany, tot i que es podrien recuperar el 2025 per als ajuntaments quan es faci la liquidació definitiva de l’impost nuclear. “Hem avançat, que és important perquè som molta gent que estem al Fons de Transició Nuclear i arribar a acords de vegades és complicat”, ha remarcat Ribes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.