Societat

societat

Una família de Cassà obre una escola en un poblat de Kenya

Tres germans de Cassà de la Selva han aconseguit posar en marxa la primera escola d’un poblat de Kenya. Tot va començar quan Marta Gras va iniciar, ara fa uns dotze anys, un viatge a Àfrica que va canviar la seva vida. Es va enamorar de la zona i s’hi va quedar a viure. Durant aquest temps, en el qual ha format una família i un negoci de safaris, ha creat un vincle molt especial amb la comunitat massai, fins al punt que va engrescar als seus dos germans i bona part de la seva família a muntar un projecte familiar conjunt. Així l’any 2022 neix l’Associació Maasai Reto, amb l’objectiu de donar suport a la comunitat en aquesta zona de Maasai Mara en les seves necessitats més bàsiques i també ajudar en l’àrea de conservació de fauna Ololasurai Wildlife Conservancy .

“A l’inici vam estar fent petits projectes com suport mèdic a les necessitats de la zona o crear un rusc d’abelles per ajudar la comunitat a autofinançar-se”, explica Carles Gras, un dels germans, “però l’any passat, a través d’una altra associació de Barcelona va aparèixer l’oportunitat de crear una escola just on la meva germana té el seu negoci”. Fins ara no n’hi havia cap i, per tant, era una zona on els infants, uns dos-cents, no podien aprendre. “Vam veure que podíem intentar garantir uns mínims educatius i obrir una finestra d’esperança per als nanos que per primera vegada tenien l’oportunitat d’anar a l’escola”, exposa, emocionat. La sorpresa va ser que en poc temps, van recaptar molts més diners dels que tenien previst per iniciara el projecte: “Volíem començar amb tres aules, però vam aconseguir el finançament per fer-ne fins a sis, a més d’un despatx per als professors, lavabos, menjador...”.

L’escola va obrir portes l’1 de gener d’aquest any, amb uns cinquanta alumnes –quaranta-set d’ells estan apadrinats, una altra ajuda que ofereix l’Associació– i s’ha convertit en un “referent a la zona”. Amb el temps, a mesura que les diferents comunitats massai vagin coneixent el projecte i hi confiïn, esperen “que la resta d’infants assisteixin també a classe”. Encara, però, falta finançament per acabar i ampliar l’escola, a més d’altres projectes relacionats que estan en marxa com aconseguir ordinadors, material escolar, portar aigua als poblats o llum a través de panells solars. Per això, els germans Gras han organitzat un sopar benèfic el 12 de juliol al restaurant Arrels de Quart per recaptar fons i donar a conèixer el projecte a empreses i particulars. “Un euro invertit allà és un impacte brutal. Qualsevol aportació serà molt benvinguda”.

La nova escola

Olchoro Lemayian Primary School és el nom escollit per la comunitat local per a aquest nou centre educatiu que es va posar en marxa al gener. Està ubicat al centre de la comunitat d’Olulasurai, al límit amb el Maasai Mara, on potencialment es podria escolaritzar entre cent seixanta i dos-cents infants, un percentatge molt elevat de tots els nens i nenes de la zona.

Per a més informació i donacions es pot consultar maasaireto.org .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia