Societat

Olot

Gegantons per fer companyia als nens amb càncer

En Joan Petit ha estat 14 anys voltant pels hospitals on hi ha infants malalts per fer-los companyia, també a les seves famílies, i passar una bona estona en un moments difícils i delicats.

Ara, el gegantó de l’Associació Amics de Joan Petit Nens amb Càncer, que presideixen l’exjugador del Barça d’hoquei patins Joan Torner i la seva dona, ha crescut i s’ha fet gran i tindrà, a partir d’ara, una germana, la Jana, a qui, com ell, la popular dibuixant i ninotaire vigatana Pilarín Bayés li ha pintat els ulls per donar-li vida, en el marc d’un acte que s’ha dut a terme a l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot. La Jana i en Joan, doncs, faran junts els periples pels hospitals i les festes i tornejos benèfics que se celebren arreu del país per fer divulgació i recaptar fons per a la fundació.

Com el seu germà gegantó, la Jana ha estat creada pels artistes olotins Tavi Algueró i Àngel Rigall, tampoc no té cabell i se li ha confeccionat amb roba un mocador per al cap. Aquest mocador i el vestit han estat fets a la sastreria teatral de l’olotí Carles Soler, un vestit que decoraran amb pintura de roba els alumnes de l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot, d’on els dos artistes són professors i el primer, director. L’estructura de fusta és de Miquel Esquena i, com en Joan Petit, pesa molt poc, perquè els nens dels hospitals s’hi puguin posar a dins i fer-la ballar. La música del ball és de Dani López i la coreografia, dels germans Casas Tona, tots d’Olot.

Arreu del país

La fundació Amics de Joan Petit Nens amb Càncer va ser creada pels pares de Joan Torner fill, que no va poder superar el càncer. L’objectiu de l’entitat és l’atenció als afectats pel càncer infantil i fer divulgació del coneixement d’aquesta malaltia.

Cada any, fa una festa torneig d’hoquei en algun municipi del país, en què una de les activitats fixes és el ball del gegantó, ara també de la gegantona.

A més, duen a terme activitats de divulgació i recaptació de fons com, per exemple, una caminada nocturna a Malgrat de Mar, la Festa dels Contes de Sant Joan, el concurs de contes que du el nom del protagonista de l’entitat, una jornada del most solidari amb les caves Llopart, el Nadal sobre rodes i xerrades en centres educatius i socials, a part de les iniciatives que organitzen entitats amigues.

L’altra activitat rellevant i la que beneficia més directament els infants amb càncer és la visita que el gegantó fa als hospitals de Catalunya on hi ha plantes oncològiques infantils. De fet, Algueró i Rigall han dissenyat els dos gegantons perquè puguin passar bé per les portes de les habitacions dels hospitals i d’una altura suficient perquè els infants que estan aïllats els puguin veure a través dels vidres. A més, un dels braços d’ella té una postura que ha de permetre als més petits poder agafar-li la mà. En Joan du un estic d’hoquei, que pot ser substituït pel cullerot que és el símbol de la fundació –en Joan jugava a hoquei a l’hospital amb el seu pare utilitzant de pista la safata del menjar i d’estic una cullera.

Divulgació

La fundació ha editat també material divulgatiu. Es tracta d’una auca amb text d’Anna Parés i dibuixos de Pilarín Bayés, en què la cullera d’en Joan Petit és la protagonista i serveix per explicar la història de l’entitat i els seus objectius. També ha editat el llibre Culleres de cuiden, que és una guia d’alimentació per a nens i adults amb càncer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.