Societat

La 8a Oncoswim supera els 100.000 euros de recaptació

Nou rècord de recaptació a l’Oncoswim, la travessia solidària de 30 km de natació en aigües obertes des de l’Estartit fins a Calella de Palafrugell, organitzada pel CN Radikal Swim i la Fundació Oncolliga Girona. Un gran repte esportiu, però sobretot un repte solidari que té com a objectiu recaptar fons per a la recerca del càncer de mama triple negatiu, un dels més agressius i que afecta sobretot a dones joves.

L’esdeveniment celebrat ahir ha batut enguany tots els rècords i ha superat per primera vegada els 100.000 euros en donatius, segons informa l’organització en un comunicat. La xifra és la suma del que han recaptat els equips que han fet la travessia de 30 km (un total de 100.122 euros) i les inscripcions a la MILLA SOLIDÀRIA, una nedada més popular que es va celebrar també ahir a la tarda entre Llafranc i Calella de Palafrugell (1,6 km). Els fons es destinaran a la investigació del càncer de mama triple negatiu (70%) i al sosteniment dels serveis d’ajuda als malalts de càncer i familiars que ofereix l’Oncolliga (30%). La plataforma de donatius continua oberta perquè tothom que vulgui col·laborar pugui fer la seva aportació.

D’entre les aportacions solidàries, l’organització ha volgut destacar la tasca duta a terme per l’equip Els Peixets del Golfet, que ha aconseguit una suma de gairebé 46.000 euros. Altres equips que també han destacat per les donacions aconseguides han estat GEiEG-Oncollokis 6.0 (6.263 euros) i Tornada a la Calma (5.576 euros).

La travessia Oncowim es va celebrar ahir mantenint la mateixa estructura que en edicions anteriors, amb sortida a l’Estartit i arribada a Calella de Palafrugell, passant per les Illes Medes i les Illes Formigues. En total, 30 km de natació en aigües obertes que cada equip tria si vol fer nedant tots junts alhora o fent relleus. Es tracta d’una prova molt exigent físicament, motiu pel qual els participants han d’acreditar que tenen capacitat per a realitzar-la, és a dir, que han de ser capaços de fer 3.000 metres en piscina en menys d’una hora. Durant la travessia, cada equip va estar acompanyat en tot moment per una embarcació de suport amb patró.

Aquest any, com a novetat, l’esdeveniment es va tancar amb una festa final al Centre Fraternal de Palafrugell durant la qual es va fer entrega de les insígnies i diplomes als participants i la foto oficial amb els xecs simbòlics de la quantitat recaptada. A l’acte hi van assistir l’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, la doctora Gemma Viñas, una de les investigadores del projecte finançat amb fons d’Oncoswim, i la presidenta d’Oncolliga Girona, Paqui Badosa.

L’Oncoswim està compromès des de la primera edició, l’any 2016, amb la investigació del càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves. Els donatius es destinen a finançar la recerca que du a terme el Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona i l’Institut Català d’Oncologia, liderat per la doctora en bioquímica Teresa Puig i l’oncòloga Gemma Viñas. En total, sumant la quantitat recaptada en aquesta 8a edició, l’ONCOSWIM ha finançat aquesta línia d’investigació amb més de 300.000 euros. Gràcies a aquest finançament, l’equip TargetsLab ha pogut aprofundir en el coneixement de la biologia del tumor estudiant la població de cèl·lules mare tumorals que contribueixen a la resistència al tractament de la quimioteràpia. A més a més, s’han descrit els canvis immunitaris que es produeixen en el tumor durant el tractament, per tal de desenvolupar estratègies terapèutiques basades en la immunoteràpia.

El grup d’investigadors també ha col·laborat, gràcies a l’Oncoswim, en el desenvolupament de cultius 3D que permeten estudiar les cèl·lules tumorals reproduint les condicions reals en què es troben en l’organisme. “Les futures edicions de l’Oncoswim permetran continuar la línia de recerca per confirmar els resultats obtinguts de l’estudi d’aquesta població de cèl·lules mare i el canvis immunitaris, així com ampliar l’estudi molecular del tumor en aquestes pacients per tal de buscar noves i millors dianes terapèutiques”, ha explicat la doctora Viñas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Més de cinc milions de fons europeus per reformar l’Hospital de Berga

Berga
estat espanyol

L’Audiencia Nacional cita com a testimoni en el cas Koldo Javier Hidalgo

barcelona

Barcelona podria cobrir el 90% del consum elèctric amb plaques solars

Barcelona
SOCIETAT

53 milions del fons de transició nuclear pendents de distribuir entre 96 municipis

Ascó
ADMINISTRACIONS

Cambrils evita que les autocaravanes aparquin a primera línia de mar

CAMBRILS

Aporten 4.000 m³ de sorra per regenerar la platja d’Altafulla

Altafulla

Campdorà ja està connectat amb el centre de Girona

girona

Basolí preveu acabar les obres a l’edifici afectat pel foc a principi del 2025

girona

Menys restriccions: es passa de la fase d’excepcionalitat a la d’alerta

lloret de mar