Societat

LA CRÒNICA

El Carroussel, a voltes amb les dates

A Palafrugell, el carnaval es fa esperar fins passades totes les Pasqües des del 1963, quan els veïns se les van empescar per disfressar –o, més ben dit, camuflar– el concepte, mal vist pel règim, dins de les noves Festes de Primavera, i el punt culminant tradicionalment era el cap de setmana de la segona Pasqua. Enguany, però, ha estat el primer en què els actes –i una de les festes locals, avui– s’han concentrat en les noves dates estables del primer cap de setmana sencer del mes de juny. Una decisió que va generar una certa controvèrsia, a les acaballes de l’anterior mandat, i que tot i rebre suport majoritari en una consulta popular promoguda pel consistori (més del 78%), no va arribar al mínim de participació del 10%.

Els carrossaires defensaven el canvi per disposar de més marge per fer els preparatius i separar la festa d’altres esdeveniments. A principis de juny també és més probable que el temps sigui més càlid que a mitjan maig. Però entre les veus crítiques hi pesava el factor que no es beneficiarien de la participació dels segons residents que fan festa per la segona Pasqua. De retruc, al poble veí de Mont-ras també van seguir el debat amb interès, perquè era tradició que un dels seus dos festius coincidís amb l’endemà del Carroussel, i d’entrada així segueixen.

Sigui com sigui, ahir la rua va tornar a omplir els carrers de gent, el temps va donar treva pel que fa a la pluja i serveixi com a baròmetre que els llocs d’aparcament anaven disputats com sempre. Una estimació inicial i oficial d’entre 20.000 i 25.000 persones, similar a la de darreres edicions. I si es manté el full de ruta de l’actual equip de govern, per salvar l’obstacle de la baixa participació en la consulta, una comissió de seguiment haurà de fer balanç abans d’instituir cap data com a definitiva.

Pel que fa a l’ambient, la carrossa de la Tustarrada –com mana la tradició– obria el seguici de 28 colles inscrites des de la plaça del Sol cap al carrer de Torres Jonama. Al darrere, els locals Cheerleaders 2.0, que durant tot el cap de setmana també han escampat la gresca per Calella i Llafranc, i la resta de grups amb disfresses i coreografies de sirenes, abelles, mexicans, pintors i una carrossa atapeïda de Wallies dels de la popular sèrie de l’il·lustrador britànic Martin Handford, i que tot i estar aparentment sota control, dispersats entre el públic dels carrers haurien estat difícils de trobar a vista de dron.

La rua va avançar pel recorregut fins al Camp d’en Prats, on el jurat va destriar entre les carrosses inèdites per a la cita i les no inèdites, que ja havien desfilat en altres indrets durant el carnestoltes del febrer. La festa va continuar, amb concerts, al Desenvelat de l’aparcament de l’estadi.

La programació de les Festes de Primavera també inclou altres activitats molt populars com ara la baixada de carretons pel nou recorregut més escarpat del Molí de Vent. I avui els locals encara podran gaudir de la recta final de la programació. Els darrers actes seran, a les dotze del migdia, a plaça Nova, l’audició de sardanes amb la Cobla Baix Empordà, que organitza l’Associació Cultural i Sardanista de Palafrugell. I el concert, a les sis de la tarda al Teatre Municipal, Al caliu de les Feliu, de Mireia Feliu i Cobla Ciutat de Girona, amb direcció musical d’Esteve Molero i a un preu de 5 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Ferrer avisa que les destrosses de Girona i Figueres no quedaran impunes

girona
societat

Top Manta idea dues samarretes inspirades amb el Barça per ajudar als manters

Barcelona
societat

La piscina municipal, inservible durant 10 dies, arran de les fortes pluges

Balaguer
societat

La Caixa i la Fundació Jordi Comas Matamala s'uneixen per fer accions socials

girona
societat

SATSE condemna l’agressió a alguns treballadors de l’Hospital de Terrassa dimecres passat

Barcelona
societat

Les obres del Bus Ràpid entre Salt i Girona començaran de manera imminent

salt
societat

Aproven la suspensió de noves llicències comercials al Nucli Antic

olot
INFRAESTRUCTURES

Can Fèlix de Palol ja té el seu projecte

PALOL DE REVARDIT
societat

Restablerta la circulació de trens entre l’Ametlla de Mar i Vinaròs afectada per les fortes pluges

Barcelona