Societat

Barcelona i la biodiversitat marina

Registrades 3.514 observacions de 739 espècies en només quatre dies, la meitat de les quals, marines

L’àrea metropolitana obté l’aportació més alta de l’Estat en un repte de mapatge i recompte ciutadà

Troballa inèdita d’una espècie de mol·lusc citat per primer cop en aigües marines de la ciutat

Estem acostumats a catalogar el nostre paisatge com a urbà o rural, simplificant la divisió entre ciment i natura. Però, encara que no hi parem atenció, a les ciutats hi ha molts éssers vius, molta naturalesa. Valorar i documentar la biodiversitat a les àrees urbanes de tot el planeta de manera simultània en quatre dies és l’objectiu del City Nature Challenge, una competició amistosa anual que aquest any es va celebrar entre el 26 i el 29 d’abril en 690 ciutats i regions metropolitanes de tot el món. Per segon any consecutiu, l’àrea metropolitana de Barcelona es va afegir al repte, en un esdeveniment que aquí es va anomenar BioDiverCiutat.

Amb la coordinació de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la col·laboració de diverses entitats ambientals, la metròpolis barcelonina va registrar, al llarg dels quatre dies, un total de 3.514 observacions a Minka –una plataforma a internet de ciència ciutadana– corresponents a 739 espècies, el 50% de l’àmbit marí. Segons els responsables del CSIC, la ciutadania ha estat la força motriu perquè l’àrea metropolitana sigui la regió amb més registres d’observacions i espècies de les quinze poblacions de l’Estat participants i hi destaca l’aportació d’observacions marines.

“A Barcelona i els municipis adjacents tenim l’avantatge de tenir un ventall d’ecosistemes molt ampli, cosa que ens permet obtenir una gran diversitat d’espècies quan organitzem esdeveniments de ciència ciutadana”, destaca Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC i responsable de la iniciativa. Les sortides fotogràfiques de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (Fecdas), les activitats d’esnòrquel de l’empresa Anèl·lides-Serveis Ambientals Marins, i les sortides del projecte BioPlatgesMet, coliderat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’ICM-CSIC, van permetre fer la gran majoria de les observacions marines.

Des del CSIC s’ha facilitat la llista de les deu espècies més citades, encapçalada pel gobi de les anemones o cabot d’ortigues (Gobius incognitus), un peix força comú al mar Mediterrani que ha estat registrat 100 vegades. La segona espècie ha estat el cargol de mar Cerithium vulgatum i, la tercera, l’alga bruna (Dictyota dichotoma). BioDiverCiutat també ha registrat 61 espècies exòtiques, 26 de les quals són invasores, com l’alga vermella Asparagopsis taxiformis i el poliquet de mar Branchiomma luctuosum, totes dues també en el rànquing de les deu més citades. El recompte conté quatre espècies amenaçades o incloses en alguna figura de protecció, com la planta Echium arenarium, típica dels ecosistemes dunars i trobada a les platges de Viladecans; la gavina corsa (Ichthyaetus audouinii), albirada a la platja de Can Camins del Prat de Llobregat; la fanerògama marina Cymodocea nodosa, observada a la platja de Llevant, i el dàtil de mar (Lithophaga lithophaga), trobat a les piscines dels banys del Fòrum. “La zona del Fòrum destaca per la seva singularitat: un fons marí artificial amb estructures poc comunes en la natura, salvaguardat de l’onatge i la pesca. Aquesta protecció fa que, sovint, s’hi observi una gran diversitat d’espècies, algunes de les quals són difícils de trobar en altres llocs”, assegura el biòleg Xavier Salvador.

En la competició, segons els organitzadors, va tenir un paper destacat l’Associació Naturalista Torrellenca, de Torrelles de Llobregat, una entitat que ja contribueix de manera continuada en la plataforma Minka. El municipi ha aportat 247 observacions de 99 espècies, i destaca la troballa de l’insecte Fibla hesperica, registrat per primera vegada a la plataforma Minka; la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), catalogada com a vulnerable segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), i la papallona migradora dels cards (Vanessa cardui), un lepidòpter que pot fer una migració anual de 10.000 quilòmetres. Viladecans ha estat la tercera població més activa de la competició, amb l’aportació de 225 observacions i 91 espècies, principalment de la zona de la platja, on s’han registrat diversos exemplars de la medusa coneguda com a barqueta de Sant Pere (Velella velella), que en aquelles dates es va veure en abundància en diverses platges de Catalunya. En aquesta localitat hi va participar un grup de voluntàries del Centre d’Oftalmologia Barraquer.

Una de les sorpreses d’aquesta BioDiverCiutat ha estat la troballa d’un exemplar de nudibranqui, que fins ara no s’havia citat a la ciutat de Barcelona. Es tracta de l’espècie Tergipes tergipes, un mol·lusc d’origen atlàntic que s’ha trobat específicament a la zona d’esculleres de la platja de Llevant de Barcelona. L’autor de la troballa, Xavier Salvador, que també és tècnic de l’ICM-CSIC i membre de l’organització de BioDiverCiutat, destaca que “no és comú trobar aquesta espècie al mar Mediterrani perquè s’alimenta només d’algunes espècies d’hidrozous i a poca profunditat, cosa que limita la seva presència a llocs molt específics”. Actualment, hi ha molt pocs casos documentats al litoral català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia