Societat

societat

Girona dona a conèixer les plantes silvestres i les hortalisses més rellevants de Santa Eugènia

L’ actuació té per objectiu identificar i potenciar la flora autòctona i recollir les varietats hortícoles més implantades a les Hortes

L’Ajuntament de Girona ha elaborat un catàleg de les hortalisses locals i un altre de les plantes silvestres d’ús alimentari per tal de donar a conèixer el patrimoni hortícola de les hortes de Santa Eugènia. Els dos documents es poden trobar en format digital a la web Menja’t Girona i en format físic per consultar als centres cívics, les biblioteques de la ciutat i a l’associació d’hortolans de les Hortes en els propers dies.

L’actuació forma part del projecte “Menja’t Girona” i té per objectiu identificar i potenciar la flora autòctona així com recollir les varietats hortícoles més implantades a les hortes i les pràctiques agrícoles que s’hi porten a terme. Segons explica la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis, “iniciatives com aquesta posen en valor els nostres barris i els posen al mapa des d’un aspecte tan important com el coneixement. S’ha fet una feina extraordinària que mostra una Girona compromesa amb la sostenibilitat i amb el nostre patrimoni natural”.

Més de 30 hortalisses locals

Per una banda, s’ha dissenyat un catàleg amb 37 hortalisses locals i adaptades que hi ha a les hortes de Santa Eugènia. D’aquestes, s’han ressaltat les 14 més representatives: albergínia, all, bleda, carbassa, ceba, col, enciam, mongeta, fava, patata, pebrot, pèsol, salsifí i tomàquet. De cada una d’elles es descriu la informació tècnica del cultiu, les varietats, la història i la informació etnobotànica. En algunes de les espècies hi ha un apartat anomenat “Des de les Hortes”, on es detalla una varietat particularment interessant de les hortes explicada pels hortolans i hortolanes.

També es descriuen 15 espècies existents a les hortes que no es consideren especialment rellevants i 8 espècies naturalitzades, és a dir, d’origen forà i d’introducció relativament recent, però que ja es cultiven aquí i, per tant, hi són adaptades.

Per l’altra banda, també s’ha elaborat un catàleg de les plantes silvestres d’ús alimentari de les hortes de Santa Eugènia. De les 43 espècies que s’hi han detectat, s’ha fet una selecció de les 20 més abundants i que tenen diverses propietats. Aquestes són: amargot, blet blanc, borraina, bossa de pastor, card marià, xicòria, dent de lleó, esbarzer, lami purpuri, lletsó, llúpol, malva comuna, matallums, parietària, ortiga, plantatges fulla estreta, ravenissa blanca, colitxos, tàrrec comú i verdolaga.

L’elaboració d’aquests catàlegs s’ha fet a partir de recerca bibliogràfica, però especialment amb prospeccions de terrenys i 20 entrevistes fetes a persones hortolanes. S’ha comptat amb l’experiència prèvia de l’Associació Milfulles i el suport de la Fundació Emys que ha treballat en la seva elaboració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia