Societat

Política

Reforçaran la vigilància a Rodalies per garantir el vot a les europees

El robatori de coure el dia de les eleccions catalanes va dificultar la mobilitat dels ciutadans

El govern espanyol assegura que Adif i Mossos d’Esquadra “reforçaran” la vigilància de la xarxa de Rodalies per garantir el vot a les eleccions europees del diumenge 9 de juny. Arran del robatori de coure durant les eleccions catalanes del 12 de maig, la delegació del govern espanyol a Catalunya s’ha coordinat amb Adif i Mossos per detectar i protegir “punts clau” de la xarxa per “garantir que no hi ha cap manipulació” ni incident que pugui “interferir en la mobilitat de la ciutadania” en la jornada electoral. Així ho ha explicat aquest divendres el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, en una roda de premsa sobre el dispositiu recollida per l’ACN.

Des del govern espanyol insisteixen que en els comicis catalans era la Generalitat la responsable de “coordinar” el dispositiu per garantir la jornada de votació, però que en les europees, com hi ha circumscripció única, és la delegació qui supervisa el dispositiu. Tot i que l’executiu espanyol assegura que es reforçarà la vigilància, des d’Adif no volen donar detalls del dispositiu de seguretat. Segons dades de la delegació espanyola, el diumenge es desplegaran gairebé 10.000 agents a Catalunya, dels quals la meitat seran Mossos d’Esquadra.

El robatori de coure el 12 de maig a l’estació de Montcada Bifurcació va deixar sense servei la majoria de línies de Rodalies i va generar complicacions durant setmanes. Diversos partits polítics van denunciar la situació davant la Junta Electoral Central per demanar que s’ampliés l’horari de votació, petició que l’àrbitre dels comicis no va atendre en cap cas.

Arran d’aquells fets els Mossos van activar efectius de la policia científica en els indrets afectats per fer inspeccions oculars. La Unitat Central d’Incendis Estructurals va descartar que es tractés d’un sabotatge i la principal línia dels investigadors va ser que estaven davant d’un grup criminal especialitzat en furts de cable de coure.

El jutjat d’instrucció 5 de Mollet del Vallès va decretar a finals de maig presó provisional comunicada i sense fiança per a dos dels quatre detinguts pel robatori. Els altres dos detinguts van quedar en llibertat provisional, amb compareixences al jutjat. Els Mossos atribueixen als quatre individus cinc sostraccions més en altres punts de la xarxa ferroviària. La causa està oberta pels delictes de furt agreujat i desordre públics per als dos detinguts per als quals s’ha acordat presó i per a un dels que ha quedat en llibertat provisional.

D’altra banda, els Mossos d’Esquadra van elevar de nivell 1 al 2 el Pla Operatiu Especial (POE) Metall per tal de reduir el robatori de coure a tot Catalunya, sobretot en infraestructures bàsiques com el ferrocarril. Des del 23 de febrer el nivell 2 només estava actiu a les regions policials Metropolitana Nord i Sud i al Camp de Tarragona, però ara la resta de regions passaran de nivell 1 a 2 per abordar de forma “integral” un problema que no es preveu resoldre a curt termini. El comissari de la Prefectura Rafel Comes va dir, però, que Adif no és “culpable” de patir robatoris, sinó “víctima”. Les noves mesures impliquen fer més pressió sobre els delinqüents, fer més controls preventius de trànsit i en deixalleries i més intel·ligència policial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia