Societat

Olot

La Croscat celebra cinquanta anys de cant coral autènticament olotí

No cal saber solfeig, només tenir uns mínims d’afinació i, sobretot, moltes ganes d’aprendre a cantar i de cantar. Amb aquesta premissa es va crear fa 50 anys la Coral Croscat d’Olot, una entitat que va omplir un buit per als olotins joves i adults i que va fer el seu primer concert el Nadal del 1973 junt amb la coral infantil Blauet. Aquest concert i el de primavera han estat sempre les actuacions fixes de l’entitat, per la qual han passat unes 400 persones. Gaspar Senis, que l’ha presidit durant aquests 50 anys, explica que l’impulsor va ser Ricard Macias, que es va posar en contacte amb ell per proposar-li crear una coral.

Havien tingut contacte als Escoltes olotins, on Senis havia estat un dels caps d’agrupament. Recorda la trobada que van tenir als Catòlics d’Olot, on, entre altres, hi havia Narcís Bosch i Tomàs Costa. “Tothom va parlar amb amics i coneguts i vam reunir una quarantena de persones, majoritàriament joves, i vam començar els assajos a l’Orfeó”, diu.

A part de Macias, la Croscat ha tingut com a directors mossèn Frederic Pujol, Toni Mayans, Pau Castanyer i l’actual, Claudio Susín. Cadascú hi ha imprès el seu estil, tot i que el repertori sempre ha estat molt variat, sobre la base de les cançons tradicionals catalanes i de la música clàssica. Això no vol pas dir que no hagin fet incursions en estils més contemporanis. Senis detalla que hi ha una constant lineal en aquests 50 anys. Es tracta de projectes especials que els han fet créixer com a coral, com per exemple un concert amb orquestra amb composicions de Mozart, Vivaldi, però també Beatles, Queen... O d’altres com un concert extraordinari amb el Cantabile Cor de Cambra i el Cypsella de Sant Feliu de Guíxols. L’entitat ha fet concerts d’intercanvi a Holanda, França, Itàlia i Portugal.

La celebració s’inicia el proper 16 de juny amb un dinar on hi està convidat tothom qui hagi format part de la coral. I l’acte final és un concert al Teatre Principal (22 de juny, 19 h) que tindrà dues parts. En la primera, actuarà la Croscat en solitari amb un repertori divers i un tribut a Queen, i en la segona la coral interpretarà amb la simfònica Mediterrània de Canet de Rosselló la Bavarian Higlands d’Edward Elgar, sobre uns poemes de la seva esposa, C. Alice Elgar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia