Societat

Recollida de firmes i mobilitzacions al Vallès contra la doble taxa de residus

Centenars de veïns de Rubí es van manifestar ahir, demà n’hi ha una convocada a Sabadell i es recullen firmes en contra també a Terrassa i Santa Perpètua

Era qüestió de setmanes des que es va anunciar el passat 15 de maig que s’obria el període de pagament voluntari de la nova taxa comarcal per la gestió de residus als veïns de Terrassa, Sabadell, Rubí i Santa Perpètua –afegint-se a les que els ajuntaments cobren per la recollida– que comencessin les queixes i mobilitzacions veïnals. Tot i que la mesura es va aprovar a l’octubre passat al ple del Consell Comarcal l’octubre del 2023 per complir la normativa europea i estatal que obliga repercutir a la ciutadania el 100% del cost del servei de recollida i tractament de residus, fins que el rebut d’aquesta segona taxa no ha començat a arribar als resident no s’han accentuat les queixes.

Ahir al matí centenars de persones convocades per les plataformes Rubí per la Sanitat i el Moviment per a unes pensions dignes van recórrer els carrers del municipi i van acabar la protesta davant de l’Ajuntament per demanar l’aturada del pagament de la taxa,que es faci una campanya informativa per saber com millorar el reciclatge i que el tribut s’implanti de manera progressiva tenint en compte les rendes, entre altres. És la primera manifestació contra la doble taxa impositiva, però per demà ja n’hi ha convocada una altra a les set de la tarda a Sabadell des d’on s’ha obert una petició a través de la plataforma Change.org demanant l’eliminació de la taxa de tractament de residus comarcal que avui al matí ja tenia més de 6.000 firmes. I és que, com expliquen, a Sabadell pagaran un 86% addicional al que pagaven per l’única taxa actual; a Rubí, un 57%; a Terrassa, un 56% i, finalment, un 41% més a Santa Perpètua.

Asseguren que la doble taxa “no només és injusta, sinó que també suposa una càrrega econòmica addicional per a les famílies en un moment en què molts ja estan lluitant per arribar a final de mes” i reclamen al Consell Comarcal que reconsideri la decisió i “busqui alternatives més equitatives i sostenibles per finançar el tractament de residus” sense traslladar la càrrega als ciutadans.

Els veïns han rebut a casa el rebut corresponent emès per l’Organisme de Recaptació Tributària de la Diputació de Barcelona perquè facin els pagament voluntari fins el 17 de juliol. Segons el Consell Comarcall, a la nova taxa s’incorpora indirectament totes les bonificacions que la ciutadania ja tingui aplicades i entitats com la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT) advertien que han rebut moltes queixes i reclamaven una campanya informativa i accions de conscienciació. Segons l’entitat veïnal el Centre de Recollida i Tractament de Residus (CTRV) que gestiona el Consoci de Residus del Vallès Occidental “només arriba a un volum de reciclatge de entre el 15 i 20%”, i la resta que no es tracta va a l’abocador de Coll Cardús de Vacarisses que “ja hauria d’estar clausurat fa més de tres anys”. El consorci també gestiona la planta de biometanització de Can Barba de Terrassa on es tracta la fracció orgànica.

La taxa també s’aplica a Ullastrell i Sentmenat però en aquest dos casos és pel tractament de residus amb identificació d’usuari perquè disposen d’un sistema de recollida porta a porta. Segons apuntaven des de l’ens comarcal és el mateix model que s’aplica als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entre els quals hi ha Badia, Barberà, Ripollet, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Castellbisbal i Sant Cugat, que pertanyen al Vallès Occidental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Nova detenció d’una dona per la mort violenta d’un home

barcelona

Comencen les restriccions d’accés al Cap de Creus des de Roses

ROSES

Els 40 anys de l’EOI de Girona: del VHS a la semipresencialitat

Girona
Joan Torra
Rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP)

“Nosaltres pensem Déu des de la societat catalana, un goig i un repte”

Barcelona
La monarquia
Lluís Simon

‘¿Qué pone en tu DNI?’

Estat espanyol

Les monges de Belorado ratifiquen la sortida de l’església

Barcelona
Trànsit

21 km de cua a l’AP-7 entre Llinars i Santa Perpètua en l’operació sortida

Aràbia Saudita

La calor extrema provoca més d’un miler de morts en la peregrinació a la Meca

Barcelona
economia

L’Audiència Nacional investiga si Naturgy va alterar els preus durant pandèmia

barcelona