Societat

societat

Arrels denuncia agressivitat en el pla Endreça de Collboni

Arrels Fundació, entitat que atén les persones sense llar a Barcelona, ha emès un comunicat en què denuncia que el pla Endreça, la campanya de l’Ajuntament per augmentar la seguretat i la higiene als carrers, és “un paquet de mesures municipals que s’estan traduint en un enduriment de l’aplicació de les ordenances que es poden aplicar al carrer: les ordenances de civisme, de medi ambient, de tinença d’animals i d’ús de vies i espais públics”.

Segons asseguren en el comunicat, des que el pla Endreça va entrar en vigor a Barcelona, el juliol del 2023, a Arrels han comprovat que comporta més dificultats en el dia a dia de les persones que viuen al carrer, més sancions i vulneracions de drets. Entre altres greuges, l’entitat assegura que en algunes de les actuacions policials o dels serveis de neteja, a les persones que dormen al carrer se les amenaça de llençar-los les pertinences o es fa sense avís previ: “Es mulla les persones que estan descansant al carrer, se’ls llencen a les escombraries les mantes, cartons, documentació, el mòbil o la medicació.”

Persones que viuen a la intempèrie relaten que la policia municipal apareix més sovint que abans, en moltes ocasions diàriament i a la mateixa hora. També amenacen les persones que acompanya Arrels de prendre’ls els animals de companyia o les sancionen amb multes. “Hem observat un increment policial, sobretot en punts de pernoctació on hi ha agrupament de persones. Això es tradueix en el trencament de les rutines de les persones que viuen al carrer, en molts casos relacionades amb la supervivència: les persones han de fer guàrdia i quedar-se al lloc on dormen a l’hora que ve la Guàrdia Urbana, esperar que es faci la neteja, esperar que s’assequi el terra i tornar a col·locar les coses a lloc. Això pot comportar que es perdin torns en menjadors socials, recursos d’atencions bàsiques...”, expliquen des de l’equip de carrer d’Arrels.

A banda de l’increment de la intervenció policial, algunes persones que visitem ens han manifestat que s’ha incrementat la contundència amb la qual s’adrecen a elles.

Segons l’últim informe d’Arrels sobre la situació de les persones que viuen al carrer a la ciutat de Barcelona, set de cada deu no tenen ingressos. D’ençà que el pla Endreça va entrar en vigor, les persones que atenen han rebut una trentena de multes. Aquestes multes, tot i no haver-se incrementat en relació amb els anys anteriors, són de quantitats més elevades. A Arrels coneixem persones que viuen al carrer i que acumulen milers d’euros en sancions. “És un pla que fa referència a l’espai públic, però no té en compte el sensellarisme. No el dimensiona, així com tampoc altres col·lectius vulnerables”, entén Beatriz Fernández, responsable de l’equip jurídic d’Arrels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Investigadors del Trueta participen en un projecte per millorar la supervivència d’un tipus de càncer de fetge

girona

La UdG i la Fundació SERGI creen una escola d’estiu per reflexionar sobre el racisme en l’educació

GIRONA

Renfe oferirà bus alternatiu per les obres que es faran entre Caldes i Maçanet

CALDES / MAÇANET

Els educadors socials reclamen que es freni“la sobreocupació” a la Misericòrdia

GIRONA
Societat

Més inversió i quatre zones més al nou pla de barris de Barcelona

Barcelona
societat

Creen un mapa amb refugis climàtics del poble

lloret de mar
Societat

El nou servei d’atenció a sensesostre comptarà amb setze places de permanència indefinida

Tarragona

Girona acull la Meet Catalunya Green per captar nous esdeveniments

girona
societat

Vidreres prepara el nou sistema de recollida de residus a Aiguaviva Parc

vidreres