Societat

societat

Critiquen la deixadesa municipal en la protecció del parc de les Pedreres

Quatre entitats de veïns de Girona lamenten que la inacció a l’hora de netejar els camins i de treure vehicles abandonats augmenta el risc d’incendis

Un manifest denuncia incompliments del pla aprovat el 2017

Quatre entitats veïnals de la ciutat de Girona han presentat avui a la tarda el manifestat Per una Girona+verda en què critiquen la deixadesa amb què consideren l’Ajuntament ha actuat en la protecció del parc de les Pedreres des de fa una dècada. En un document de sis punts, les associacions de les Pedreres-Fora Muralla, Vista Alegre-Carme, Torre Gironella i Vall de Sant Daniel demanen actuacions per prevenir incendis a causa de l’acumulació de deixalles i fins a “gairebé una norantena de vehicles abandonats”.

La presidenta de l’associació de veïns de les Pedreres, Pilar Adroher, considera que la reclamació de les quatre entitats n´és exclusiva del seu àmbit. “És un projecte de ciutat perquè vinculats a les Pedreres hi ha una desena de barris, com ara el Barri Vell o Vila-roja, per esmentar algun exemple”. Segons Adroher, coses que passen al parc de les Pedreres no es donen en el parc de la Devesa, considera.

La presidenta del barri de les Pedreres-Fora Muralla es refereix a “abocaments incontrolats a la muntanya de les Pedreres” i acumulació de deixalles, com ara “restes de cultius de marihuana” a què es refereix el manifest. “I tota mena de deixalles que fan de la zona la vergonya de la ciutat”. El manifest s’ha presentat avui a la tarda a l’aula local dels Jardins de les Pedreres, a tocar la muralla medieval.

El vessant oest

El 2017, l’Ajuntament va aprovar el pla especial urbanístic i social de les Pedreres –recorda el manifest–. El document preveia actuacions durant vuit anys per tenir “un espai verd i amable per a tots els conciutadans el 2025”. A punt d’arribar a aquest any, les associacions de veïns reclamen “mesures efectives” en la prevenció d’incendis, com ara neteja de camins i boscos, instal·lació d’hidrants i creació de tallafocs per a la zona arbòria. A les entitats veïns els “crida l’atenció” que s’hagi fet feina en una banda de la muntanya de les Pedreres, però que no s’hagi actuat –consideren– “en la zona de la carena i la vessant oest de la muntanya, que mira cap a la ciutat i on el mateix perill el vivim de forma permanent”. A prop de la torre de comunicacions, coneguda popularment com el pirulí, s’acumulen cotxes abandonats i deixalles i, fins i tot, s’ha reobert la porta de la cisterna dels Caputxins, que havia estat tancada, lamenten els veïns.

Adroher considera que la situació del parc no aconsella a fer-hi passejos perquè, de vegades, hi ha gossos deslligats i, sense l’aprovació de l’inventari municipal de camins, no hi ha cap pla de neteja i de desbrossament. Per això, demanen “cuidar el que tenim” i insten un equip de govern encapçalat per una formació –Guanyem– que ha fet de la sostenibilitat i del medi ambient una de les seves banderes que posi en pràctica millores “en benefici de tota la ciutat”.

El document planteja que el pla especial sobre les Pedreres ha de ser prioritari i demana la constitució d’uns ens amb representants de les àrees de Sostenibilitat, Urbanisme, Mobilitat, Serveis Socials, Seguretat i Neteja intensiva. Segons afirmen, aquest ens hauria de reunir-se “tres o quatre vegades l’any” per definir la millora de l’espai de la “Girona Verda més gran de la nostra ciutat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia