Societat

L’ACA licita les obres de restauració del meandre de Colomers

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació les obres de restauració i millora ambiental del meandre de Colomers, a la comarca del Baix Empordà. L’actuació se centra en la recuperació de la terrassa al·luvial del meandre i compta amb el finançament de la Unió Europea en el marc dels Next Generation EU. El Pla de gestió de les conques internes vigent contempla l’actuació dins l’Annex I del Programa de mesures.

L’import de licitació de les obres és superior als 212.000 euros i, a banda dels treballs previstos, s’inclou el manteniment de les actuacions dutes a terme durant el període que dura la garantia (1 any). Es poden presentar ofertes fins el 25 de juny d’enguany.

L’estat del meandre de Colomers

L’àmbit de l’actuació s’emmarca en el marge dret del riu Ter, en el meandre de Colomers, dins dels termes municipals de Colomers i Foixà a la província de Girona (Baix Empordà). L’abast longitudinal de l’actuació és de 2,5 quilòmetres, amb una superfície associada de 8 hectàrees.

Des d’un punt de vista morfològic, les terrasses al·luvials queden separades del curs principal del riu mitjançant una mota longitudinal d’uns 1.200 metres que arriba fins a l’assut de Colomers i que obstaculitza el flux del riu.

Recuperar l’espai fluvial

Un dels principals reptes a què l’Agència s’ha enfrontat a l’hora d’escollir la millor solució per a la recuperació del meandre de Colomers, ha estat garantir els criteris de mínima actuació, de restauració passiva i evolució natural adaptativa, tot això per oferir una solució el menys invasiva possible per al medi.

La solució consensuada ha estat la més adequada amb aquests objectius ambientals, que venen marcats per la pròpia planificació hidrològica i consisteix en fer la mota permeable per facilitar el flux de l’aigua mitjançant drenatges. Es tracta d’una solució innovadora i que no genera afectació a altres usos consumptius de l’aigua com el reg. En aquest sentit, es facilitaran tres punts de permeabilització per a cabals alts —dos sobreeixidors i un col·lector, amb les connexions derivades entre si—, per tal de millorar el drenatge del meandre mitjançant canals laterals. Aquests canals , al mateix temps, diversificaran diferents hàbitats de ribera amb l’excavació de zones més baixes que funcionin com a basses.

Aquesta intervenció suposarà, alhora, una millora directa per a la conservació dels hàbitats, ja que entrarà més aigua al meandre, afavorint, així, la recàrrega de l’aqüífer.

També es faran actuacions d’eliminació de les espècies al·lòctones presents en el meandre (canya americana, negundo i robínia) i se substituiran, en alguns punts, per plantacions autòctones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

S’aixeca l’excepcionalitat a Ter-Llobregat i Darnius passa a emergència I

Barcelona
Societat

Inversió de 5, 7 milions per transformar l’Artèxtil en un campus sanitari de la UAB

Sabadell

Di-Versiones, Julieta i Pelukass, caps de cartell dels concerts de Festa Major

salt
societat

El Tour, el nou gran esdeveniment que també acollirà Barcelona

Barcelona
societat

Inici d'estiu a les platges metropolitanes amb un 20% menys d’espai de sorra

Montgat

David Montoro relleva Isaac Padrós com a president de Multicapacitats

GIRONA
societat

Adjudiquen les obres per recuperar l’aigua de la mina del barri Fortuny

Reus

Reconeixement a la trajectòria de diversos càmpings gironins

CALONGE I SANT ANTONI

45 concerts en 10 escenaris per celebrar el Dia de la Música

girona