Societat

societat

L’Ajuntament nega que el pla Endreça sigui agressiu, tal i com ha denunciat Arrels

El consistori respon a les crítiques publicades en un comunicat per part d’Arrels Fundació i diu que els serveis municipals tracten amb “sensibilitat” el col·lectiu

L’Ajuntament de Barcelona ha negat aquest dijous haver canviat els criteris o directrius pel tracte als sensesostre que dormen als carrers de la ciutat. Després de la crítica de la Fundació Arrels, que assegura que el pla Endreça del consistori ha endurit les sancions al col·lectiu, la comissionada de Convivència, Montserrat Surroca, ho ha desmentit, assegurant que tots els serveis municipals tracten amb la “màxima sensibilitat” les persones que dormen al carrer. De fet, ha dit que ni l’ordenança de civisme ni el pla Endreça esmenten el col·lectiu i se’ls segueix tractant amb cura i intentant vincular les persones als serveis socials.

ca ha recordat que l’actual ordenança de civisme i convivència és del 2005 i que des d’aleshores no hi ha hagut cap especial incidència en aquesta qüestió. Per això s’ha preguntat el motiu pel qual Arrels fa ara aquesta denúncia pública. En aquest sentit, ha desmentit que s’estigui aplicant l’ordenança de forma diferent, o que els diversos serveis municipals, com els socials, la Guàrdia Urbana o els de neteja, actuïn diferent des que es va estrenar el pla Endreça ara fa prop d’un any.

La comissionada ha dit que el consistori ha de vetllar per tots els interessos concurrents a l’espai públic però ha negat que es multi a ningú per dormir al carrer. A més, ha assegurat que es treballa amb coordinació amb els serveis socials i les entitats del sector. De fet, el consistori nega que hi hagi hagut més sancions a sensesostre en els útlims mesos.

Així, ha negat que la Guàrdia Urbana tregui les pertinences personals dels sensesostre, i ha recordat que el cos policial té una unitat deontològica que vetlla perquè totes les actuacions siguin “pulcres i escrupoloses” i amb una “exigència molt elevada”. Per això, ha demanat a les entitats i la ciutadania que vigilin amb el que es diu sobre els sensesostre per no estigmatitzar-los, sobretot amb l’ascens a tot el món de la ultradreta.

Preguntada sobre la possibilitat que la intensificació de la neteja hagi perjudicat alguns sensesostre, Surroca ha dit que els serveis socials municipals coneixen tots els sensesostre de la ciutat i segur que coneixen la seva situació concreta. “Sempre actuen amb la màxima sensibilitat i ho continuaran fent”, ha assegurat.

Surroca ha recordat que l’actual ordenança de convivència i civisme es va aprovar a finals del 2005 i que actualment s’està treballant per reformar-la. Hores d’ara s’està en el tràmit d’informació ciutadana perquè s’hi presentin al·legacions i es preveu que es pugui aprovar d’aquí un any aproximadament. En aquestes converses, diu Surroca, hi ha un espai específic per tractar els sensesostre. Per a la setmana vinent també està prevista una reunió del consistori amb el Síndic de Greuges de la ciutat per abordar la situació.

Crítiques d’Arrels

Arrels ha denunciat que el pla Endreça ha comportat un enduriment de les sancions que es deriven de les ordenances de civisme, medi ambient, tinença d’animals i ús de l’espai públic. Aquest fet s’ha traduït en un increment de les penalitzacions que reben les persones sense llar i una major vulneració dels seus drets. L’entitat ha indicat que la Guàrdia Urbana i el personal del servei de neteja municipal sovint amenacen els individus que viuen al ras amb llençar-los pertinences com mantes, cartons, la documentació, el mòbil o la medicació. Tot plegat, diu Arrels, ha accentuat els símptomes d’estrès i angoixa que pateixen aquests individus, així com la sensació de rebuig per haver de viure al carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia