Societat

societat

Més de 540 persones grans maltractades en un any, a la demarcació de Barcelona

La Diputació de Barcelona va confirmar durant l’any passat fins a 544 casos de maltractaments a persones grans a través del grup de treball especialitzat en aquesta tipologia d’abús a la gent gran. Els més grans de 85 anys són els que més pateixen maltractament (24,1%), i el més habitual és el psicològic (71,7%), seguit de l’econòmic (47,4%) i del físic (24,8%).

Aquest recurs es posa a disposició de tots els municipis de la demarcació i els principals detectors dels casos de maltractaments van ser els serveis socials municipals, que representen un 37,5%. En segon lloc, se situa la mateixa persona afectada (15,8%), després, els serveis de salut (15,3%) i, per últim, les famílies (11,9%).

Segons els indicadors del grup de treball, un 94,3% de les persones grans que han patit maltractament tenen ingressos, un 82,7% viuen acompanyades i un 48,2% viuen amb un fill. De les 544 persones grans maltractades, un 33,3% tenen deteriorament cognitiu i, en la majoria de casos, la persona maltractadora són els fills i filles de manera conjunta (64,3%) i, habitualment, un fill (44,1%).

Tres anys de feina

El grup de treball contra els maltractaments a les persones grans es va iniciar el 2011 i actualment està format per un equip de professionals municipals de 279 ens locals de la demarcació (municipis, consells comarcals i un consorci), que, en el dia a dia, detecten i intervenen en possibles casos de maltractament. Quan els ens locals que integren aquest grup detecten un possible cas de maltractament d’una persona gran, activen la guia local per fer-hi front i, en cas de dubte, el consistori es posa en contacte amb la directora de prevenció de maltractament a les persones grans de la Diputació de Barcelona.

A més a més, els ens locals que integren aquest grup també tenen a la seva disposició un servei d’assessoria jurídica per a casos complexos de maltractament. Aquest servei jurídic va atendre 79 casos l’any passat.

454 casos de risc alt

A banda d’aquests instruments, el 2016, la Diputació de Barcelona va posar en marxa el protocol d’actuació davant del risc de maltractament detectat a través del servei local de teleassistència (SLT), amb l’objectiu d’oferir a les persones grans seguiment, amb més trucades i més visites domiciliàries, i amb mesures complementàries, com ara dipositar les claus en custòdia o silenciar el terminal, que permet activar tots els recursos necessaris sense despertar sospites.

A través d’aquest sistema, el 2023, es va trobar indicadors suficients o elevats de risc de maltractament en 454 casos i es van atendre 311 trucades d’emergència per violència o conflicte.

El 82,9% de les persones amb risc de maltractament accepten l’ajuda que ofereix el SLT, que n’informa els serveis socials municipals. Des de l’inici d’aquest protocol d’actuació, s’han detectat a través del SLT 3.225 casos de possible risc de maltractament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Olot

Compren una antiga tèxtil per consolidar una illa educativa

Olot
Olot

La Plataforma Protegim el Volcà Montsacopa rep el suport de tres associacions de veïns

Olot
SOCIETAT

Els col·lectius LGTBI de Barcelona reclamen la superilla 28 de Juny

Barcelona
Societat

Cremen una bandera LGTBI penjada en un forn de Trinitat Vella

Barcelona
Societat

Lleida declara en ruïna imminent les dues naus cremades la revetlla de Sant Joan

Lleida
EDUCACIÓ

Conflicte entre docents i direcció a l’institut El Til·ler de les Franqueses

Les Franqueses del Vallès
Urbanisme

Tall de carrils a la ronda de Dalt per la cobertura d’un nou tram

Barcelona

Prop de 200 nens i nenes participen en les activitats de CaixaProinfància

GIRONA
MEDI AMBIENT

L’Energètica farà la primera compra de projectes renovables

Barcelona