Societat

L’Ajuntament defineix dotze espais del municipi com a refugis climàtics

L’Ajuntament de Salt ha definit dotze espais dels municipi perquè funcionin com a refugis climàtics en cas d’onades de calor durant l’estiu. Es tracta de dotze punts que puguin garantir zones de protecció i confort per a tots els ciutadans quan es produeixin episodis d’onades de calor que afectin al municipi. Per això, s’han escollit vuit espais interiors i quatre espais exteriors on predomini l’ombra per garantir una temperatura de major confort.

Els espais interiors que exerciran com a refugi climàtic seran la Coma Cros, l’Estació Jove, la Fàbrica Jove, la sala de plens del consistori, la biblioteca Iu Bohigas, així mateix com les esglésies de Sant Jaume i Sant Cugat o l’Espai Gironès, com entitat privada que figurarà a la xarxa de refugis climàtics de Salt. Per contra, els espais exteriors que es contemplen a la xarxa de refugis climàtics seran espais amb força ombra com un dels sectors del Pla dels Socs, la plaça Catalunya, el parc de la Massana i el parc Monar.

Avui, en el ple ordinari del més de juny, es donarà compte de la definició de la xarxa de refugis climàtics de Salt, un pas que es produeix després que durant l’any 2023 la calor fos acusada durant molts mesos i que es visquessin diversos pics i onades de calor amb temperatures de rècord, que posen de manifest els efectes el canvi climàtic. En l’elecció dels espais que poden garantir un major confort de temperatura davant de dies extremadament calorosos s’ha tingut en compte que els indrets escollits estiguin distribuïts per al municipi i que la gran majoria de ciutadans en disposin d’un a uns deu minuts a peu des de l’habitatge del veí o veïna.

Els experts han evidenciat que en els propers anys les onades de calor es repetiran amb més freqüència i que la calor elevada comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat. Per això, la xarxa de refugis climàtics que ara s’ha definit a Salt, malgrat que serà d’ús universal durant les onades de calor, es dirigeix de manera especial a la població més vulnerable a la calor, com poden ser persones grans, nadons, dones embarassades, ciutadans amb malalties cròniques o persones amb pocs recursos que no poden garantir un confort tèrmic a l’habitatge o persones sense llar.

El consistori es compromet a revisar en un futur els espais que formen part de la xarxa de refugis climàtics d’acord amb els equipaments disponibles i les noves zones habilitades fins a garantir una cobertura òptima. Cal tenir en compte que aquests espais no estaran pensats per atendre ciutadans que requereixin atenció mèdica, i en aquests casos caldrà seguir els canals habituals per activar el Servei d’Emergència Mèdiques trucant al 112, si fos el cas, o acudir a un centre de salut.

El govern de Salt està elaborant una pàgina web on hi figurin quins són els refugis climàtics, que també s’hauran de senyalitzar adequadament i indicar a quins horaris se’n podrà fer ús. A la mateixa plana web municipal hi figuren els consells bàsics per fer fronts als episodis de calor intensa i onades de calor, com ho són hidratar-se sovint al llarg del dia, evitar sortir a les hores de major calor, portar roba lleugera, gorra o barret i tenir cura de la gent gran i infants.

En paral·lel, quan s’anunciïn episodis de calor i el Meteocat anticipi avisos per calor intensa es farà campanya de difusió dels refugis climàtics a través de les xarxes socials municipals i del web municipal per advertir a la població.

L’alcalde Salt, Jordi Viñas, subratlla que la creació del mapa de refugis climàtics “obeeix a la voluntat del consistori de donar opcions a la població, en especial, la més vulnerable, com poden ser persones grans, infants o embarassades a disposar d’uns espais davant temperatures extremes”.

La regidora de Medi Ambient, Mireia Valentí, assenyala que “la definició dels refugis climàtics al municipi de Salt és un pas més per adaptar-nos a les conseqüències del canvi climàtic i donar unes opcions a la població perquè disposin d’uns indrets on dirigir-se i garantir-los un major confort quan es donin, especialment, amb temperatures molt altes”. En aquesta línia, Valentí afegeix que “la tria dels indrets s’ha fet de manera equilibrada per donar cobertura als diversos barris de Salt, però el document ha de ser viu i està obert a patir canvis i millores en el futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

El nou servei d’atenció a sensesostre comptarà amb setze places de permanència indefinida

Tarragona

Girona acull la Meet Catalunya Green per captar nous esdeveniments

girona
societat

Vidreres prepara el nou sistema de recollida de residus a Aiguaviva Parc

vidreres
societat

Pescadors del Cap de Creus s’alien per millorar la comercialització

roses
MEDI AMBIENT

El Maresme exigeix més ajudes per afrontar l’estat crític dels boscos

Mataró
societat

Un jutjat revoca l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per reformar la Via Laietana

Barcelona
societat

Planten 500 noves plàntules de posidònia al Cap de Creus

el port de la selva
economia

La Generalitat executa un 87% de les inversions pressupostades

barcelona
societat

El Park Güell només vendrà entrades online a partir de l’1 de juliol

Barcelona