Societat

societat

Els pobladors del Pirineu central al neolític inicial ja menjaven làctics i derivats del porc

Forma part d’un estudi en què hi han participat la Universitat Autònoma de Barcelona, la de Saragossa i la d’Estrasburg

Les evidències contravenen les informacions que consideraven que el consum d’aquests productes s’havia iniciat més tard

Els pobladors del pirineu central, en les etapes més primerenques del neolític, ara fa 7.500 anys, ja processaven i consumien els làctics i els derivats del porc. Ho desvetlla un estudi conjunt de la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB-, la de Saragossa i la d’Estrasburg. Els resultats qüestionen la consideració que l’explotació d’aquests productes hauria començat molt més tard. La recerca s’ha fet sobre materials dels jaciments d’Osca de la Cova de Chaves (Bastarás), a 640 metres d’altitud, i l’Espluga de la Puyascada (La Fova), a 1.300. Són materials que hi havia al Museu d’Osca que han analitzat els prehistoriadors de les tres universitats europees. Unes conclusions que s’han publicat a la revista ’Archaeological and Anthropological Sciences’.

La recerca s’ha dut a terme mitjançant una combinació de tècniques per a la identificació de residus orgànics i la caracterització isotòpica d’àcids grassos per a determinar-ne l’origen animal, així com de dades obtingudes de la morfologia i funcionalitat de la ceràmica i d’estudis arqueozoològics de tots dos llocs. S’han analitzat 36 recipients ceràmics mitjançant aquestes tècniques. La correlació entre els residus de greix lacti i les diferents formes de la ceràmica suggereix, a més, que tots els processos (preparació, consum i emmagatzematge) es van dur a terme en els dos assentaments. La investigadora de la Universitat d’Estrasburg i primera autora de l’estudi, Nàdia Tarifa, afirma que això contravé la consideració anterior sobre un consum més tardà de lactis al Pirineu. I és que es considera que les dinàmiques socials prehistòriques en contextos de muntanya són més lentes que a la costa.

D’altra banda, l’estudi també mostra com productes derivats del porc podrien haver estat processats o emmagatzemats en recipients de ceràmics als dos jaciments. Això indicaria la importància d’aquesta espècie per a les primeres economies ramaderes de muntanya. Els resultats mostren un predomini de carn de remugants al jaciment de l’Espluga de la Puyascada i de porcs al de Chaves. Aquestes diferències podrien estar relacionades amb les característiques dels assentaments i el seu entorn i amb els mètodes de processament de la carn.

Els investigadors han identificat també residus de vegetals processats, així com de resina de pi. Aquesta última substància s’hauria utilitzat per impermeabilitzar l’interior dels recipients.

Els resultats donen suport a la idea que al neolític primerenc a l’àrea pirinenca es practicava una economia mixta basada en l’agricultura i la ramaderia integrades, amb ramats d’ovelles com a principal font de carn i llet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

El nou servei d’atenció a sensesostre comptarà amb setze places de permanència indefinida

Tarragona

Girona acull la Meet Catalunya Green per captar nous esdeveniments

girona
societat

Vidreres prepara el nou sistema de recollida de residus a Aiguaviva Parc

vidreres
societat

Pescadors del Cap de Creus s’alien per millorar la comercialització

roses
MEDI AMBIENT

El Maresme exigeix més ajudes per afrontar l’estat crític dels boscos

Mataró
societat

Un jutjat revoca l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per reformar la Via Laietana

Barcelona
societat

Planten 500 noves plàntules de posidònia al Cap de Creus

el port de la selva
economia

La Generalitat executa un 87% de les inversions pressupostades

barcelona
societat

El Park Güell només vendrà entrades online a partir de l’1 de juliol

Barcelona