Societat

societat

Adjudiquen les obres de recuperació i potabilització de l’aigua de la mina del barri Fortuny

El projecte té un pressupost de gairebé 500.000 euros i s’executarà en un termini de quatre mesos

Aigües de Reus ha adjudicat les obres de construcció d’una planta de tractament d’aigua al barri Fortuny de la capital del Baix Camp. Actualment l’aigua de la mina del barri Fortuny, sense tractar, ja s’utilitza parcialment per al reg del parc del Lliscament, situat a tocar de les piscines municipals. Ara, amb la construcció de la planta, mitjançant la tècnica d’osmosi inversa, ha de fer possible la injecció d’aigua de la mina del barri Fortuny a la xarxa d’abastament, alhora que una part es destinarà al reg del parc dels Capellans i fins i tot a per omplir les piscines municipals de la zona del camí del Riudoms i de la zona enjardinada de les piscines municipals. Addicionalment, també s’estudia la possibilitat que l’aigua obtinguda en el buidat de les piscines, en el moment que es faci, s’utilitzi també per a la recàrrega de l’aqüífer del minat i no s’aboqui a la claveguera.

Aigua per a ús de boca

El projecte permet, però, anar més enllà, ja que farà possible la potabilització parcial de l’aigua de la mina, amb la qual cosa es poden guanyar anualment fins a uns 365.000 metres cúbics per a ús de boca. L’osmosi inversa, que s’ha escollit per a la potabilització, és una tècnica que permet l’eliminació amb totes les garanties dels nitrats presents ara en l’aigua de la mina. Un altre problema important dels minats, pel que fa a l’abastament, és que es tracta d’un tipus de subministrament que s’esgota molt ràpidament en els anys de poca pluja, com l’actual.

El regidor responsable d’aigües de Reus, Daniel Rubio assegura que “la diversificació de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos són una prioritat absoluta en la gestió de l’aigua a Reus, la qual cosa ara ens permet guanyar metres cúbics que destinem a l’abastament, al reg i a usos lúdics com són les piscines, i que representen un important pas endavant en la sostenibilitat però també des d’un punt de vista d’estalvi econòmic”.

El projecte té un pressupost de 498.674,28 euros, i bona part ha estat subvencionat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L’adjudicació s’ha fet a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Servial-Protecmed. Les obres es preveuen que tinguin una durada de quatre mesos a partir del seu inici.

Història mines d’aigua

La recuperació i entrada en servei d’una altra mina d’aigua (mitjançant la interconnexió del minat d’Almoster amb la planta potabilitzadora de la ciutat) ja ha estat una de les inversions importants dels darrers anys a la ciutat. Aquesta actuació, vinculada a les obres de millora del Passeig de la Boca de la Mina, ha permès recuperar la captació de l’antic minat d’Almoster per regar espais verds de nova creació, com són el Parc Agrari i el Parc de les Olors. Paral·lelament, l’aigua sobrant d’aquesta captació recuperada s’envia a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Reus per al seu tractament i posterior derivació a la xarxa d’aigua potable

Reus no ha deixat d’usar mai l’aigua dels minats, però Aigües de Reus treballa per recuperar encara més mines i aqüífers de titularitat municipal que havien caigut en desús. De fet, avui dia, i com ha fet històricament, Aigües de Reus aprofita per a ús de boca l’aigua dels minats de Monterols i de la mina Hidrofòrica, la qual cosa representa entre un 10 i un 15% del subministrament total de la ciutat.

Les mines d’aigua són antigues excavacions subterrànies artificials, destinades a transportar aigua des de la capa freàtica fins a la superfície, tot aprofitant la gravetat. Reus, històricament, ha estat terra de mines d’aigua. Fins al punt que al segle XVIII, es va parlar d’una veritable “febre minaire” a la recerca d’aigua. Avui dia, la majoria en molt mal estat i de titularitat privada, hi ha datades fins a 125 mines amb una longitud aproximada de 340 kilòmetres de galeries subterrànies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia