Societat

GIRONA

Retard en les obres de la central del Molí perquè hi troben amiant

L’Ajuntament de Girona haurà d’endarrerir les obres de la central del Molí, al carrer Santa Clara, perquè s’hi han trobat restes d’amiant. Un acord de la junta de govern de divendres passat modifica el contracte subscrit el juliol del 2023 i allarga fins al dia 12 del mes que ve els treballs, que executen dues empreses i que tenien un cost inicial d’1,4 milions d’euros.

Les tasques per retirar “baixants de fibrociment amb contingut d’amiant encaixats en regates verticals de les façanes principals” han de seguir els protocols de retirada de residus especials de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). El sobrecost per fer aquests treballs és de 14.045,86 euros, detallen fonts de l’Ajuntament.

El consistori informa que les restes d’amiant es van detectar fa un mes a les canals dels baixants i que ara hi haurà un termini suplementari de tres setmanes per treure-les. Les obres havien d’acabar divendres, segons es va estipular en el contracte subscrit l’any passat. Ara, en principi, haurien d’estar enllestides a mitjan mes de juliol.

El setembre de l’any passat, a proposta del PSC, el ple va aprovar per unanimitat que s’elaboraria un pla per erradicar l’amiant a Girona, i un cens “de tots els edificis i instal·lacions que contenen amiant, amb una planificació i finançament previst per a la retirada de l’amiant en edificis i instal·lacions públiques”.

Segons el text d’aquella moció, presentada per la regidora Carla Aguilera, l’any 2018 es va saber que hi havia amiant en 1.270 metres dels 4.563 del carrer Barcelona, a tocar de la ronda Ferran Puig, i entre la plaça Marquès de Camps i el parc del Migdia. A més, el 2020 s’havien identificat canonades amb fibrociment a la xarxa de transport d’aigua potable, en punts que van, entre d’altres, de la captació de la séquia Monar a la depuradora i des dels dipòsits de Salt-Sarrià de Ter, situats a la planta de Montfullà i que alimenten Salt i el dipòsit de Sarrià.

La Unió Europea va declarar l’amiant, un dels components del fibrociment, com una substància cancerígena el 1978, “però no és fins al 2022 que es prohibeix la seva utilització al territori”, recordava el mateix text. L’edifici del Molí es va construir el 1901 i es va reformar per a habitatge el 1969.

L’obra de la seu

L’antiga central hidroelèctrica es convertirà en seu de l’empresa supramunicipal d’aigües Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa), que ara és al carrer Ciutadans. La reforma s’ha allargat moltíssim i ha estat com l’obra de la seu: les obres van començar el 2016, ja hi han passat tres adjudicatàries i entremig hi ha hagut la pandèmia de la covid. Per a la reforma de l’edifici, el consistori ha rebut una subvenció de 720.424,62 euros dels fons europeus Next Generation.

LA XIFRA

14.045
euros
és el cost de retirar les restes de baixants de fibrociment amb contingut d’amiant del Molí de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crisi migratòria

Frontex veu amb preocupació les xifres de la Ruta Canària

barcelona
Olot

El PSC recull firmes per millorar els horaris de bus

Olot
estat espanyol

Intercepten un narcosubmarí a la costa de Cadis

barcelona
SALUT

Inicien els tràmits per la licitació del concurs d’idees del Campus de Salut

SALT
Mobilitat

Barcelona premia dos projectes d’intel·ligència artificial aplicats als autobusos

Barcelona
SOCIETAT

Igualada omplirà el cel amb una cinquantena de globus aerostàtics

Igualada
trànsit

Taxa d’alcohol més baixa i patinets elèctrics a partir dels 16 anys

barcelona
SERVEIS

El servei de Bicibox, per aparcar bicicletes i patinets, arriba a Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca
educació

Educació envia ara lectures recomanades per al batxillerat

barcelona