Societat

La Fundació CRAM allibera 16 tortugues marines del niu de l’estiu passat

La Fundació CRAM ha alliberat a Begur 16 tortugues de l’espècie Caretta caretta que van néixer l’estiu passat en el niu d’aquest municipi. Els exemplars han estat reintroduïts a la mateixa platja on la femella va fer el niu.

L’alliberament ha estat possible gràcies al programa Head-Starting, que consisteix en la cria en captivitat temporal fins que les cries assoleixen un pes i mida òptima que afavoreixi la seva supervivència després de la seva reintroducció al medi natural. D’aquesta manera es contribueix a la conservació de l’espècie i a l’estudi d’aquests fets insòlits cada cop més freqüents a les nostres costes.

Totes les tortugues són reintroduïdes amb un microxip que permet poder identificar-les si en el futur algun d’aquests animals ingressa a un Centre de Recuperació o, en el cas de les femelles, torni a la platja d’origen a fer un niu. A més, això ofereix la possibilitat de desenvolupar investigacions científiques, com ara estudis genètics i genòmics, i un estudi de diversificació de cries entre diferents centres de recuperació, on participen diferents grups científics com la Universitat de Barcelona i la Universitat de Vic, així com LIMIA, Fundació Palma Aquarium i Fundació Oceanogràfic de València.

Cria en captivitat temporal a Begur

Un total de 27 exemplars han format part del programa de Head-Starting amb l’objectiu de reintroduir l’espècie amb el pes i la mida òptima per afavorir la seva supervivència en reduir el ventall de depredadors naturals. Durant la temporada 2023, a Catalunya es van registrar 10 nius, una xifra que duplica el rècord de 5 que hi va haver el 2021. També va ser el primer any en què es van registrar esdeveniments de nidificació a les 3 províncies del litoral català.

Set tortugues romandran un temps més al centre per a ser reintroduïdes amb un dispositiu de seguiment via satèl·lit. El programa ha aconseguit un èxit de supervivència del primer any de vida del 85%. Cal assenyalar que, en el medi natural, s’estima que una de cada 1000 tortugues marines que neixen arriben a edat adulta. Els primers dies després del seu naixement és quan són més vulnerables i quan es produeix una taxa de mortalitat més elevada.

La temporada de nidificació 2024 de la tortuga Caretta caretta ja ha començat al litoral gironí. Per aquest motiu, la Fundació CRAM reclama la col·laboració ciutadana per ajudara a conservar aquesta espècie. Entre d’altres, alerta que si algú passeja per la platja a primera hora del matí i veu algun rastre en faci fotos, perquè els experts puguin valorar si hi ha hagut posta de niu, i truqui al 112. A més, la fundació fa una crida als ciutadans a unir-se a l’equip de voluntaris de custòdia dels nius de tortuga marina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia