Societat

economia

L’Audiència Nacional investiga si Naturgy va alterar els preus durant pandèmia

L’Audiència Nacional ha admès a tràmit una querella presentada per la fiscalia del mateix organisme judicial contra Naturgy Generación per haver alterat, suposadament, els preus de l’electricitat durant la pandèmia. En la seva resolució el jutge José Luis Calama veu indicis d’un presumpte delicte contra els consumidors, com sosté l’acusació pública. Entre d’altres diligències, el magistrat insta ara Naturgy a aportar l’organigrama de l’òrgan d’administració de la societat des del març del 2019 fins al dia de la data, indicant la identitat de les persones físiques que l’integren en el període esmentat.

La fiscalia argumenta que la companyia seria responsable d’un delicte contra el mercat i els consumidors d’energia elèctrica per incrementar de forma abusiva els preus de producció energètica a la central tèrmica de cicle combinat de Sabón 3 entre març del 2019 i desembre del 2020. En el seu escrit, el ministeri públic destacava que la pujada de preus va coincidir amb la situació de crisi econòmica i social derivada dels efectes de la covid-19, i amb això Naturgy hauria obtingut un benefici injustificat de 43,2 milions d’euros gràcies a la seva posició dominant en el mercat elèctric d’ajustos tècnics i d’adoptar una estratègia d’ofertes a preus no equitatius i molt per sobre dels resultants d’entorns de més competència. Tot això va generar un sobrecost per a les entitats comercialitzadores i, en últim terme, per als consumidors d’energia elèctrica.

Per la seva banda, fonts de Naturgy neguen que l’energètica espanyola manipulés mai el preu del mercat elèctric, i recorden que el mateix Tribunal Suprem l’ha autoritzat recentment a tancar deu de les seves plantes de generació per no resultar rendible actuar en aquest mercat. En concret, afegeixen, en el període investigat per la CNMC, la central de Sabón va registrar pèrdues. Per tot això, avisen que la companyia realitzarà “totes les actuacions processals precises” per demostrar que sempre ha actuat amb ple respecte a la legislació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia