Societat

societat

La majoria del país vol més poder sobre els tributs

Un 33% dels catalans creu que només la Generalitat ha de decidir sobre els impostos que es paguen a Catalunya, mentre que un 23% més pensa que ha de tenir més poder que l’Estat. Un altre terç, un 34% en concret, creu que la decisió hauria de ser compartida entre totes dues administracions, lluny igualment del que passa ara, mentre que només un 3% creu que hauria de tenir més poder l’Estat que la Generalitat, i un 5%, que l’hauria de concentrar tot Madrid. És una de les conclusions de l’enquesta òmnibus que acaba de fer pública el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), a partir d’una base de 2.467 entrevistes, la majoria telemàtiques. Els votants de Junts i la CUP, amb xifres per sobre del 70%, són els més partidaris de la decisió única a Catalunya, per tot just el 56% de votants d’ERC. La resta queden lluny. Els votants del PSC (51%) i el PP (70%) es decanten sobretot per una competència compartida.

També en l’àmbit econòmic, el 74% dels enquestats creu que cal continuar fomentant el turisme, en genèric, si bé la xifra baixa al 54% quan se’ls pregunta per la seva comarca –i al 36% a Barcelona ciutat, el lloc amb menys suport–, i vora el 50% admet que el turisme limita les activitats i l’espai públic de la gent d’aquí, i que s’està arribant al límit en la capacitat de poder-ne absorbir. El 50% d’enquestats, així –votants sobretot de la CUP i els comuns, i en menor terme d’ERC, Junts i el PSC–, creu que caldria limitar a tot arreu els habitatges d’ús turístic, pel 25% que els limitaria només als municipis turístics, i el 12% que diu que no cal limitar-los. En aquest sentit, un 29% creu que el nombre de pisos turístics actual és excessiu, si bé el 55% el troba adequat. En canvi, un 69% creu que falten pisos socials.

Entre les moltes qüestions d’actualitat per les quals pregunta l’òmnibus, també hi ha l’oficialitat del català a Europa, a què un 26% de catalans es mostren contraris. El 73%, això sí, hi és favorable. El suport és gairebé unànime entre els catalanoparlants habituals (93%), però també és majoritari entre els castellanoparlants (61%) i els parlants d’altres llengües (54%), col·lectiu on hi ha més reticències (41%). Només els votants del PP i Vox, al voltant d’un 70%, hi són contraris, mentre que el 73% de socialistes hi són favorables. La xifra és fins i tot més alta, el 78%, en enquestats que donen suport que Catalunya tingui veu pròpia a les institucions europees, en les qüestions en què té competència, això sí.

Els resultats també criden força l’atenció quan es demana la valoració de la justícia. Només un 22% considera que el nivell d’independència dels tribunals i jutges és bo, per un altre 22% que s’estima més no opinar. En canvi, fins a un 56% creu que és dolent o molt dolent. També hi ha diferències notables entre els votants: els del PP són de molt els qui més hi confien (49%), seguits dels del PSC (33%). En canvi, els de la CUP, Junts i ERC hi són els més refractaris, entre el 85 i el 73%, seguits curiosament pels de Vox, amb un 68%.

Traspàs de Rodalies

L’enquesta també demana per l’impacte en la mobilitat que tindrà el pactat traspàs de Rodalies. Fins a un 53% creu que la gestió millorarà en mans de la Generalitat, pel 23% que pensa que quedarà igual i el 6% que diu que empitjorarà. En aquest sentit, els votants independentistes són els que hi tenen més esperances, amb xifres per sobre del 74%, seguits dels comuns (55%) i el PSC (49%). En tot cas, si es demana valorar de l’1 al 10 la necessitat del traspàs, fins a un 40% li atorga la nota màxima, i la mitjana també queda força alta, en el 7,3. De fet, fins i tot els votants del PP aproven amb un 6 aquesta necessitat, pel 7,2 dels del PSC i xifres vora el 9 dels independentistes.

Una altra qüestió que ha centrat les preocupacions en els últims temps és la sequera, tot i que la situació ha millorat des del març a la part més poblada del país. A l’hora de demanar als enquestats quins sectors prioritzarien en repartir l’aigua, fins a un 70% consideren que el primer ha de ser l’agricultura i la ramaderia, per sobre fins i tot de l’abastiment als domicilis particulars, que només situa en primer lloc el 27%. Els usos per a la indústria i el turisme són en canvi els últims que creuen que cal assegurar. Fins a un 64%, a banda, creu que cal compensar especialment els municipis on s’instal·len plantes d’energies renovables.

La percepció de seguretat al barri o poble de l’enquestat és positiva: el 58% li dona entre un 6 i un 10, i només un 29% la suspèn. A banda, el 32% té la percepció que la ràtio de mestres per alumnes és avui pitjor que fa cinc anys, pel 15% que té la contrària. El 64% prohibiria els símbols religiosos a les aules de les escoles concertades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tallat el trànsit al túnel de Bracons per problemes a l'estructura del viaducte

LA VALL D'EN BAS
Bibiana Vallmajó Cantenys
Alcaldessa de Navata (Som Navata)

“Els parcs de les renovables s’han de decidir entre tots”

Navata

Comença l'exploració de la “biodiversitat invisible” dels Pirineus

Vielha

El ple acorda l’adjudicació del contracte pel futur aparcament a “Can Rich Xiberta”

CASSÀ DE LA SELVA

Les Fires de Sant Narcís de Girona tindran lloc del 25 d’octubre al 3 de novembre

girona

Empar Moliner inaugura la Mostra del Vi de l’Empordà

FIGUERES
Societat

Protesta contra la mà dura de Castelldefels contra els manters

Castelldefels
educació

Educació crea un grup fix de substituts amb 2000 places pel curs vinent

BARCELONA
llengua

El País Valencià consuma el canvi de lleis anticatalà

barcelona