Societat

societat

Salellas: “Interior hauria d’explicar per què hi ha armes com aquestes a les nostres ciutats”

L’alcalde de Girona sosté que cal una intervenció integral a la Font de la Pólvora

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha instat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a donar explicacions sobre el tràfic d’armes en referència al tiroteig mortal de la nit de Sant Joan al barri de Font de la Pólvora. Segons recull l’ACN, Salellas ha assegurat que “el més greu de tot plegat” és que el principal sospitós tingués a mà un subfusell d’assalt. “Qui ho permet? Com és que els cossos de seguretat de l’Estat no actuen bé davant un fenomen com és el tràfic d’armes?”, s’ha preguntat. L’alcalde, que ha reiterat la crida a la calma, ha dit que al barri de la Font de la Pólvora aquesta nit ha estat “tranquil·la” i ha admès que cal dur-hi a terme una intervenció integral, però que en cap cas “la gent ha de pensar que és el Bronx”.

Davant els fets ocorreguts durant la nit de la revetlla de Sant Joan, Salellas ha declarat que Girona està “commoguda i commocionada” pel tiroteig que va deixar dues víctimes mortals i subratlla que hi ha un dispositiu de Mossos d’Esquadra i Policia Municipal que treballen de manera coordinada per prevenir episodis de tensió. L’alcalde també ha volgut recordar que “no hi ha hagut més incidents des d’ahir al matí”.

“Tocarà anar refent la vida al barri, i aquí el paper de l’Ajuntament ha de ser el de facilitar-ho i fer d’acompanyament en un moment tan complicat”, ha explicat Salellas. En aquest sentit, l’alcalde ha demanat “cautela” i ha recordat que el cas està sota secret de sumari. “En tot cas, allò que ens pertoca, i que ja s’està fent tant des de la conselleria d’Interior com des de la regidoria de Seguretat i Convivència, és treballar per evitar un altre incident a la ciutat”.

“Vull posar en valor que des d’ahir al migdia la situació està calmada”, ha insistit. A més, també ha recordat que ni el principal sospitós ni tampoc la seva família es troben a Girona, perquè després del tiroteig tots ells han marxat del barri.

“El més greu és que hi hagi armes”

En referència al principal sospitós, un traficant d’armes conegut per la policia i que acumula nombrosos antecedents, Salellas ha admès que no s’explica perquè es trobava en llibertat. “Entenc que ha passat per processos judicials, i que a partir d’aquí el sistema dictamina si pot estar al carrer a partir de lleis i normatives”, ha puntualitzat. Salellas, però, sí que ha criticat durament que el sospitós tingués a mà un subfusell d’assalt AK.47. “El que em sembla més greu de tot plegat és que hi hagi aquestes armes a la nostra ciutat”.

“Qui ho permet i qui ho avala? Com és que els cossos de seguretat de l’Estat no actuen bé davant un fenomen com és el tràfic d’armes?”, s’ha demanat l’alcalde, subratllant que aquesta problemàtica “sobrepassa” tant els mossos com les policies municipals. “Més enllà de persones com el suposat assassí, que tenen actituds absolutament condemnables, hi ha un ministre de l’Interior i algú amb competències molt grans d’un Estat que ha d’explicar per què hi ha armes com aquesta a les nostres ciutats”, ha remarcat Salellas. “Perquè al final, si no hi fossin, no passarien aquestes coses”.

“No és el Bronx”

En referència a la Font de la Pólvora, Lluc Salellas ha dit que no és un barri “especialment conflictiu”, però sí que ha puntualitzat que hi ha “molta precarietat i pobresa” i que, en alguns punts, “s’hi delinqueix”. “Però hi ha altres barris de Catalunya on això també passa, i vull deixar clar que l’episodi que es va viure no és ni normal ni habitual”, ha subratllat.

“La gent no ha de pensar que és el Bronx”, ha dit l’alcalde, en referència a la Font de la Pólvora. Tot i així, Salellas ha admès que cal abordar-ne la situació “de manera estructural”, impulsant polítiques que abracin l’àmbit social, de seguretat, d’habitatge i d’urbanisme. “Aquí és on ens hi hem de posar tots i totes, i l’Ajuntament tot sol no ho pot fer; si no impulsem actuacions d’aquest tipus, difícilment podrem generar certes dinàmiques que són necessàries per a aquells punts del barri que ens preocupen”, ha assegurat.

Finalment, l’alcalde de Girona ha explicat que en les properes hores es reunirà amb l’equip de La Sopa, el centre d’atenció a persones sense llar on treballava la dona que va morir al tiroteig. La víctima feia divuit anys que era auxiliar de cuina al centre. Precisament, Salellas ha posat com a exemple el seu “compromís” per ajudar a trencar “certs relats que es generen sobre el barri” de la Font de la Pólvora “que no són justos del tot”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.