Societat

economia

La Generalitat executa un 87% de les inversions pressupostades

La xifra total se situa en els 1.672 milions, que pugen a 2.162 milions si es tenen en compte els fons europeus

La Generalitat va executar un 87,2% de les inversions previstes en els pressupostos del 2023, 1.672 milions d’euros que pugen a 2.162 milions si es tenen en compte els fons europeus. Així ho indiquen les dades publicades aquest dimecres pel departament d’Economia recollides per l’ACN. La consellera d’Economia en funcions, Natàlia Mas Guix, ha destacat que l’alt nivell d’execució contrasta amb el de l’Estat, que segons les últimes dades disponibles, del primer semestre del 2023, només va complir amb un 16,3% de les inversions previstes a Catalunya. El grau de compliment de la Generalitat amb les inversions del 2023 va ser similar al del quinquenni 2018-2022, quan l’execució es va situar de mitjana en el 86,8%, segons els càlculs del govern. En canvi, durant el mateix temps, ha destacat la consellera en funcions, l’Estat tan sols va materialitzar la meitat de la inversió prevista. “Ha deixat d’invertir més de 4.000 milions d’euros” i “qui pateix les conseqüències d’aquesta desídia és la ciutadania i el teixit empresarial, la infraestructura ferroviària és un bon exemple”, ha lamentat.

La consellera en funcions ha aprofitat la roda de premsa per demanar, un cop més, que s’acabi amb l’“opacitat” de les dades i, en referència a la proposta de finançament singular del president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha deixat clar que “només tenint la clau de la caixa podrem garantir una inversió pública adequada”. Sumant els fons europeus, el govern va invertir l’any passat l’equivalent a 274 euros per català, 60 euros més que l’exercici anterior. En relació amb el PIB, el grau de compliment de les inversions es va enfilar fins al 0,79%, gairebé duplicant així la xifra del 2018. Per la consellera en funcions, aquestes dades demostren la “recuperació progressiva” després del “sotrac” de la crisi financera.

Per departaments, segons les dades publicades avui, Salut va concentrar un 29,9% del total d’inversió del govern, amb 646 milions d’euros. En segon lloc van situar-se les polítiques en matèria de transports (571,4 milions, un 26,4% del total), seguit d’educació (200,2 milions, un 9,3%), telecomunicacions (138,9 milions, un 6,4%) i habitatge (116,9 milions, un 5,4%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia