Societat

societat

Un jutjat revoca l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per reformar la Via Laietana

Considera que caldria fer una modificació del Pla General Metropolità

Bonet anuncia que recorreran la sentència i afirma que les transformacions “han vingut per quedar-se”

El jutjat contenciós administratiu número 14 ha estimat el recurs de la Cambra de Concessionaris d’Infraestructures, Equipament i Serveis Públics i ha revocat l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per reformar la Via Laietana impulsada sota el govern d’Ada Colau, entre plaça Urquinaona i Joaquim Pou. Segons ha avançat La Vanguardia, el jutge considera que per fer-la caldria modificar el Pla General Metropolità a través de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan administratiu de la Generalitat. “El programa Superilla es desenvolupa fraccionadament mitjançant projecte d’obra ordinària tractant d’eludir el procediment de modificiació puntual del PGM, que obligaria l’Ajuntament a consensuar-ho amb la Generalitat i amb el teixit social”, diu la sentència, que es pot recórrer.

De fet, la primera tinenta d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, ha anunciat que presentaran un recurs contra la sentència i ha assegurat que les transformacions a Via Laietana, al centre de la ciutat, “han vingut per quedar-se i, per tant, no anirem enrere”. Bonet ha defensat tant el model de Via Laietana i “la legalitat i bona feina dels equips tècnics de l’Ajuntament”. “Ofereix més espai per a mobilitat a peu, la primera forma de moure’s per Barcelona, i conserva i manté l’espai per al transport públic, el trànsit privat i la bicicleta”, ha assegurat aquest dimecres. La tinenta d’alcalde socialista ha apostat per un “urbanisme basat en el diàleg i el consens” perquè la “judicialització no és el camí”. En aquest sentit, Bonet ha deixat clar que “la manera d’entomar aquesta situació només pot ser una, que és treballant des d’un urbanisme que faciliti el diàleg i el consens i que no porti o no incentivi o no acabi derivant cap a judicialitzacions de decisions que acaben en sentències que mai hi havia hagut en projectes de pacificacions que s’han dut a terme a la ciutat”. La sentència és sobre un tram de Via Laietana que ja està acabat i el calendari d’obres seguirà, ara a la part de baix, ja que no hi ha cap resolució ferma que ordeni paralitzar-lo.

Barcelona en Comú ha lamentat que la decisió “va contra els temps i contra el sentit comú”, mentre que Trias per Barcelona ha demanat al govern municipal que algú assumeixi responsabilitats després de la sentència. Per ERC, la sentència demostra que el govern de Colau no va actuar amb “suficient diàleg amb el conjunt dels agents i la ciutadania”. Tot i això, el portaveu dels republicans a l’Ajuntament, Jordi Castellana, ha defensar que cal transformar la ciutat i que el seu partit sempre apostarà per les pacificacions.

En concret, el jutjat revoca l’acord de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat del 15 de febrer del 2022. Destaca que de la prova practicada i de les al·legacions realitzades per les parts “s’ha d’arribar a la conclusió que la Via Laietana ha de qualificar-se com una artèria urbana d’interès metropolità de la xarxa viària bàsica”. “Només pot modificar-la la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, que és un òrgan de la Generalitat”, continua, alhora que subratlla que la reforma redueix els carrils de circulació de 5 a 3, un 40%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia