Política

societat

La Fiscalia demana l’amnistia pels 12 CDR del cas Judes

Argumenta que no es van produir violacions de drets humans: “hem de partir de certeses no del potencial dany”

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha demanat aquest matí que s’apliqui la llei d’amnistia als dotze CDR acusats de terrorisme de l’Operació Judes. El Ministeri Públic havia sol·licitat fins a vint-i-set anys de presó pels encausats que considerava que van crear un Equip de Resposta Tàctica, una “organització terrorista paral·lela, de caràcter clandestí i estable, l’objectiu del qual seria dur a terme accions violentes o atemptats amb explosius i substàncies incendiàries. Ara demana declarar “extingida la responsabilitat penal” i el sobreseïment del cas perquè, segons ha indicat la tinent fiscal Marta Durántez en la vista prèvia al judici, “si tenim en compte una lectura exhaustiva de la llei d’amnistia veiem que s’han de donar acumulativament dos supòsits perquè hi hagi delicte, ser qualificats de terrorisme i que, a la vegada, suposi greus violacions dels drets humans” i això no ha passat en aquest cas. Segons Durántez, això no es va arribar a “materialitzar”, com tampoc va passar amb la fabricació dels explosius que, suposadament, volien preparar els CDR. “No podem partir de suposicions i del potencial dany que es podria haver causat, sinó de certeses, i aquesta és que cap lesió als drets invocats com a exclusions de l’amnistia es van produir”, ha argumentat avui la tinent fiscal, informa l’ACN.

“Venim disposats a batallar per l’aplicació de l’amnistia però també per la denúncia de les irregularitats i la vulneració sistemàtica de drets fonamentals que hem patit des de l’inici de tot el procediment”, havia explicat abans de la trobada de les parts a Madrid el portaveu d’Alerta Solidària, Martí Majoral. El lletrat Carlos Hurtado ha recordat que no es donen cap de les exclusions que preveu la lleid’amnistia, com seria la tortura, la mort o el terrorisme amb violació dels drets humans. L’advocat Xavier Monge ha recordat que a les organitzacions de defensa de les víctimes del terrorisme a Catalunya hi consten víctimes d’ETA o DAESH però cap dels CDR. L’acusació popular –que representava organitzacions com Vox o l’entitat Dignitat i Justícia– s’ha quedat sola defensant que l’amnistia no es pot aplicar al cas de l’Operació Judes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia