Societat

soceitat

El dispositiu policial a Font de la Pólvora continuarà “de manera ininterrompuda”

L’autor del doble crim va ser detingut a finals d’abril en el marc d’un operatiu internacional contra el narcotràfic

La junta local de seguretat de Girona ha acordat mantenir “de manera ininterrompuda” el dispositiu policial a la Font de la Pólvora, on s’han desplegat unitats especialitzades dels Mossos d’Esquadra, fins que el barri recuperi “la normalitat”, segons informa l’ACN. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha insistit que el doble crim és “un fet puntual” i ha vinculat la tinença d’armes de foc a les plantacions de marihuana.

Precisament, el delegat de l’Estat, Carlos Prieto, ha revelat que l’autor del doble crim ja va ser detingut a finals d’abril en el marc d’un operatiu internacional contra el narcotràfic. Per la seva banda, l’alcalde, Lluc Salellas, ha destacat el “compromís” conjunt perquè el barri torni a la normalitat “en el menor temps possible” després d’una situació “traumàtica”.

La junta extraordinària convocada arran del doble crim a la Font de la Pólvora ha començat a quarts de deu del matí i s'ha allargat durant una hora i mitja. La trobada s'ha centrat, sobretot, en garantir la seguretat al barri; on precisament, aquest matí s'han celebrat els funerals de les víctimes (un home de 48 anys i una dona de 44, tots dos de la mateixa família). 

L'alcalde, Lluc Salellas, ha subratllat que tant administracions com cossos de seguretat surten de la junta "amb compromisos clars". Que d'entrada, passen per garantir que el reforç a la Font de la Pólvora es mantindrà fins que el barri recuperi la normalitat. Tot i que no s'ha parlat de terminis, Salellas sí que ha precisat que el dispositiu i l'increment de presència policial s'allargarà "durant les properes setmanes". 

En paral·lel, l'alcalde de Girona també ha concretat que, durant la trobada, Ajuntament, Generalitat i Estat també han abordat la situació de tensió que la nit de Sant Joan es va viure a l'hospital Josep Trueta. "Treballarem perquè episodis com aquest no es tornin a repetir en un futur; i com a ajuntament, farem seguiment dels diferents compromisos", ha puntualitzat Salellas. 

Per la seva banda, el conseller d'Interior ha recordat que, des del doble crim, els Mossos d'Esquadra han desplegat un operatiu "especial" a la Font de la Pólvora, on hi participen tant efectius de seguretat ciutadana com unitats especialitzades del cos (com el Grup Especial d'Intervenció, els GEI). També, per prevenir "possibles conseqüències" del crim, com ara revenges. Sense anar més enllà, Joan Ignasi Elena ha subratllat que s'està "treballant intensament" per resoldre el cas i ha insistit que el doble crim "és un fet puntual".

El conseller ha avançat també que, a banda del reforç policial al barri, els Mossos incrementaran presència arreu de la ciutat. Puntualitzant, això sí, que Girona "és una ciutat segura" perquè la mitjana de delictes que pateix "es troba dins la mitjana" de la resta del país.

Armes de foc i marihuana

En paral·lel a la situació a Font de la Pólvora, la junta local de seguretat també ha abordat la lluita contra la presència d'armes de foc als carrers. Precisament, l'autor del doble crim va fer servir un subfusell d'assalt AK.47 durant el tiroteig mortal al barri la nit de Sant Joan. I aquesta no va ser l'única arma involucrada en els fets, perquè la investigació apunta que un altre implicat també va disparar trets amb una pistola de 9mm.

"La voluntat de totes les administracions, i és un objectiu compartit, és treballar perquè la presència d'armes tant a la nostra ciutat com al conjunt del país no vagi a més i es pugui reduir", ha destacat l'alcalde Lluc Salellas. Al seu torn, "i no perquè estigui necessàriament lligat a aquest cas", el conseller d'Interior ha posat el focus en la relació que hi ha entre crim organitzat, tinença d'armes i plantacions de marihuana. 

Joan Ignasi Elena ha recordat que la lluita contra aquests delictes és "una de les prioritats" dels Mossos d'Esquadra. De fet, ha dit que cada dia la policia fa entre cinc o sis detencions vinculades a salut pública, i que l'any passat es van comissar més de mig milió de plantes de marihuana. 

El conseller, però, sí que ha aprofitat la seva intervenció per reclamar que s'endureixi la llei contra els grups organitzats que fan del narcotràfic el seu dia a dia. "No pot ser que la pena per tenir la llum punxada perquè no la pots pagar sigui la mateixa que fer-ho per alimentar una plantació de marihuana", ha afirmat Elena. "Les organitzacions de crim organitzat obtenen beneficis astronòmics; i per tant, és imprescindible penalitzar més tant el cultiu com el comerç de droga", ha subratllat Joan Ignasi Elena.

Detingut a finals d'abril 

Precisament, el principal sospitós del doble crim a la Font de la Pólvora té antecedents per narcotràfic. I de fet, com ha revelat el delegat de l'Estat a Catalunya, Carlos Prieto, fa dos mesos la policia el va detenir en el marc d'un operatiu internacional contra el tràfic de marihuana. El dispositiu, batejat com a 'Operació Bàltic' es va desplegar el 23 d'abril. En total, hi va haver 54 detinguts, 28 dels quals a Catalunya i tretze a Girona.  Hi van prendre part la Policia Nacional i les de Finlàndia i Polònia a través de l'Europol. 

Prieto ha explicat que l'origen de la investigació va ser un magatzem de marihuana a l'Hospitalet de Llobregat, i que a partir d'aquí, estirant el fil, la policia va arribar fins a la Font de la Pólvora. Entre les detencions que es van fer al barri, hi havia l'autor del doble crim. "A partir d'aquí va passar a disposició judicial i l'afer ja va quedar en mans del jutge", ha dit el delegat de l'Estat, en referència a la posada en llibertat del sospitós, i subratllant que la feina de la policia és la "d'obtenir proves de càrrec, intervenir la droga i les armes i posar els detinguts a disposició judicial". 

Pel que fa als crims que es cometen amb armes de foc, Carlos Prieto ha dit que la mitjana d'aquests delictes a l'Estat "és molt menor que a la resta de països europeus del nostre entorn". Però sí que ha admès que, efectivament, hi ha "un problema" amb els grups organitzats que es dediquen al narcotràfic, i que s'abasteixen d'aquestes armes per protegir-se d'altres bandes rivals. 

El delegat ha vinculat l'entrada d'armes de guerra a Catalunya amb els conflictes a Ucraïna i el Sahel. Però sí que ha volgut posar en relleu que, a la majoria d'operatius on es comissen armes, les de guerra "són una excepció". Perquè el gruix de les que intervenen la Policia Nacional o la Guàrdia Civil són pistoles, escopetes o bé armes simulades. "Lluitarem amb la resta de cossos, i ens comprometem a fer-ho, per evitar que hi hagi armes de guerra als nostres carrers", ha dit Prieto. 

Per últim, el delegat ha explicat que, al llarg d'aquest 2024, tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil han fet més de 40 operatius a les comarques gironines contra el tràfic de marihuana, que s'han saldat amb més de 200 detinguts, 800 quilos de droga requisada i una cinquantena d'armes comissades. 

La junta local de seguretat, presidida per l'alcalde Lluc Salellas, ha reunit al voltant de la mateixa taula els comandaments de la Policia Municipal, dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a les comarques gironines. Per la part política, a més d'Elena i Prieto, també hi han assistit membres de l'equip de govern de Girona, el director general de la Policia, Pere Ferrer; el director territorial d'Interior, Eduard Adrobau, i el subdelegat de l'Estat, Pere Parramon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia