Societat

religió

La Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC) distingida amb el Memorial Cassià Just

La Direcció General d’Afers Religiosos reconeix la institució per la seva tasca en favor de la llibertat religiosa i de pensament

Li valora especialment la promoció de la llengua catalana al llarg dels anys

La Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC) ha estat distingida amb l’onzè Memorial Cassià Just, que atorga la direcció general d’Afers Religiosos del Departament de la Presidència en reconeixement per la seva tasca en favor de la llibertat religiosa i de pensament, a una participació rigorosa en el camp humanístic i en la defensa i promoció de la llengua catalana. Segons informa en una nota Presidència, el premi també vol posar en valor el lideratge femení de Noemí Cortès Roca, pastora de l’Església Evangèlica de Gràcia, qui ha treballat durant molt de temps per la igualtat de gènere en el món protestant. Aquest guardó, a més, és un reconeixement al protestantisme, que després d’una forta persecució durant el franquisme, és avui, per història i per nombre de comunitats, la principal minoria religiosa de Catalunya.

La Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC), fundada el 1966, és una referència per a tot el món protestant a Catalunya i una institució oberta a les altres confessions i a la societat catalana en el seu conjunt. De de la seva creació, s’ocupa d’editar les escriptures i divulgar reflexions sobre l’evangeli des de la perspectiva protestant en català. Una activitat que va ser iniciada en un moment en què la voluntat de publicar en català era vista com una transgressió al règim establert.

Actualment afronta el repte de seguir publicant en català, en un moment en què la presència de la llengua catalana ha reculat al conjunt d’esglésies i comunitats protestants del país. La seva tasca ingent per la normalització i l’ús de la llengua catalana en l’àmbit evangèlic es fa palesa en la gran quantitat de publicacions i edicions que ha realitzat en català i que han estat la base de moltes comunitats protestants i evangèliques del país per poder dur a terme la seva activitat en llengua catalana.

El Memorial Cassià Just va néixer l’any 2010 per reconèixer persones o institucions que s’han significat per les aportacions a la construcció d’un espai comú de convivència de la pluralitat d’opcions religioses i va agafar del nom de . Cassià Maria Just i Riba va ser abat de Montserrat de 1966 a 1989.

En les edicions anteriors s’ha guardonat Elisabeth Attar Lheure, membre de la comunitat Bahá’í i impulsora de diàleg interreligiós i interconviccional; el pare Joan Botam pel seu compromís al llarg de tota la vida en la defensa de les llibertats civils i dels drets fonamentals; la Federació Internacional de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (FIACAT), per la seva lluita per l’abolició de la tortura i la pena de mort; el cardenal Carlo Maria Martini, pel seu treball en l’intercanvi de persones de diverses sensibilitats; la germana Teresa Losada, per la seva tasca social en favor de les persones immigrades; la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes (Barcelona), per la seva aportació a la pedagogia i a l’espiritualitat; la Comunitat de Taizé, pel seu treball amb els joves a favor de la reconciliació amb perspectiva ecumènica; l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, per la promoció de les entitats locals a través de la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós, i Jean Jacques Pérennès pel foment del diàleg entre les tradicions cristiana i islàmica en territoris i ambients poc proclius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia