Societat

societat

Barcelona tindrà una ordenança contra la discriminació pionera a l’Estat

Posarà el focus en la prevenció i la garantia dels drets de les persones afectades

Incorporarà un procediment sancionador unitari i actualitzat per actuar contra infraccions de conductes discriminatòries

Barcelona promou una nova Ordenança d’Igualtat de Tracte i No Discriminació que, segons fonts municipals, posarà el focus en la prevenció i la garantia dels drets de les persones afectades, mitjançant el foment d’accions de formació, sensibilització i promoció de drets. També garantirà l’apoderament de les persones afectades amb un acompanyament integral que implicarà a tots els estaments municipals, essent aquests els aspectes on radica la part més innovadora de la norma.

L’Ordenança incorporarà un procediment sancionador unitari i actualitzat per actuar contra infraccions de conductes discriminatòries com la xenofòbia, l’ LGTBIfòbia, el racisme i el sexisme

L’any 2023, l’Oficina per la No Discriminació va obrir 274 expedients per discriminació, la majoria dels quals van ser per situacions de racisme i xenofòbia, i LGTBIfòbia

La nova Ordenança es treballa en paral·lel a la redacció del Nou Pacte de Ciutat per la salvaguarda dels Drets Humans, que es desplegarà en col·laboració amb les entitats de la ciutat

L’anunci l’ha fet avui l’alcalde durant la recepció als i les representants de les entitats del col·lectiu LGTBI de la ciutat i la penjada del penó al balcó de l’Ajuntament en commemoració de la diada per l’alliberament sexual i de gènere.

L’Ajuntament de Barcelona obrirà el proper 1 de juliol un procés de consulta pública per promoure la nova Ordenança que ha de regular de forma específica la lluita a favor de la igualtat de tracte i la no discriminació. Serà la primera consulta que es realitzarà a la ciutadania, i es farà a través del web de l’Ajuntament de Barcelona i recollirà l’opinió de la ciutadania i de les organitzacions més representatives potencialment afectades per la futura normativa. La consulta es tancarà el dia 29 de juliol de 2024. Posteriorment, l’últim trimestre del 2024, està previst obrir un procés participatiu per tal de fer pública l’esborrany de text normatiu i recollir el màxim de propostes i observacions de tota la ciutadania, amb l’ambició d’aconseguir un text de mirada àmplia i amb el màxim de consens social. Es preveu que la nova ordenança s’aprovi al llarg de l’any 2025.

Amb aquesta nova normativa, L’anunci l’ha fet avui l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en la recepció als i les representants de les entitats del col·lectiu LGTBI de la ciutat amb motiu de la commemoració de la diada per l’alliberament sexual i de gènere.

“Barcelona serà la primera ciutat de l’Estat a tenir una ordenança específica i pròpia contra les discriminacions i els delictes d’odi”, així ho ha anunciat l’alcalde. “Regularem d’una forma activa les mesures en favor de la igualtat, del respecte, de la tolerància i de la diversitat i donarem capacitat sancionadora a la nostra administració per perseguir també per la via administrativa qualsevol mostra o actuació que sigui discriminatòria o que expressi odi cap al col·lectiu LGTBI o qualsevol altra minoria” ha afegit Collboni, que també ha volgut destacar que es crearà a través d’un procés participatiu amb els col·lectius, entitats, ciutadania i experts i expertes per elaborar “la millor ordenança possible” i “per ser proactius, positius, i per fomentar les mesures de divulgació, coneixement, respecte, diversitat, però també per tenir un règim sancionador per no deixar cap agressió sense resposta.”

Pionera a l’Estat

Aquesta Ordenança és l’eina que Barcelona utilitza per desplegar la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no discriminació (i resta de normativa específica associada), que a la seva Disposició Addicional Setena determina que a l’Ajuntament de Barcelona li correspon la competència per a regular qualsevol conducta discriminatòria i incoar i instruir els procediments sancionadors corresponents i imposar les sancions que escaiguin.

La Carta Municipal de Barcelona indica que l’Ajuntament ha de vetllar perquè a la ciutat no es produeixin conductes discriminatòries negatives per raó de raça, religió, color, ascendència, edat, gènere, sexe, discapacitat o lloc de naixement. I també regula mitjançant ordenança municipal, aquelles conductes constitutives d’infracció administrativa greu com són tenir comportaments incívics de contingut xenòfobs, racistes, sexistes i lgtbifòbics i imposar les sancions que pertoqui. Aquestes sancions es fan actualment a través de l’ordenança de convivència ciutadana a l’espai públic sota un concepte molt genèric de “conducta de menyspreu a la dignitat de les persones”.

L’Ordenança d’Igualtat de Tracte i No Discriminació que ara es promou, i que serà pionera a l’Estat, permetrà disposar d’una normativa actualitzada i unificada en un únic cos normatiu que regularà, garantirà i dotarà de seguretat jurídica, en els diferents àmbits en què té competència l’Ajuntament de Barcelona, el dret a la igualtat de tracte i no discriminació a la ciutat de Barcelona per eradicar qualsevol actuació o comportament que pugui atemptar contra la dignitat de les persones i contra el lliure desenvolupament i la lliure expressió de la pròpia personalitat. La norma posarà especial èmfasi en les mesures de prevenció davant les situacions de discriminació, fomentant les accions de sensibilització, educació en drets, formació especialitzada i capacitació professional dels treballadors i treballadores municipals. Així mateix, contempla un seguit de drets que les víctimes de discriminació veuran protegits, dels que destaquen: el dret a rebre una atenció integral i coordinada, en espais amables i adaptats a les seves necessitats, de forma accessible, essent informades en tot moment del procés, evitant la doble victimització i posant a la seva disposició des d’un inici en totes les situacions, propostes de mediació i mesures de justícia restaurativa. Es pretén també incorporar un procediment sancionador actualitzat amb la normativa.

274 expedients

L’Oficina per la No Discriminació és un servei municipal creat el 1998 per acompanyar les persones que pateixen discriminació, ofereix una atenció integral a les persones afectades víctimes i treballa per la sensibilització en drets humans de la ciutadania de Barcelona. L’any 2023 va obrir un total de 274 expedients per discriminació, 114 dels quals van ser expedients per situacions d’atenció a persones afectades víctimes de racisme i xenofòbia i 65 expedients per discriminació per LGTBIfòbia. Aquesta xifra contrasta amb les denúncies recollides per part dels cossos de seguretat, molt menors, ja que sovint les persones afectades, per diversos motius, decideixen no presentar denúncia. La no denúncia de les situacions de discriminació i de les vulneracions de drets obstaculitzen la detecció de l’impacte de les discriminacions al reconeixement dels drets humans, la identificació de grups amb més risc, l’evidència de llocs on es produeixen amb més prevalença i quines les cometen.

La futura Ordenança d’Igualtat de Tracte i No Discriminació ha de permetre incrementar les eines de l’Ajuntament de Barcelona per garantir drets, ha de ser un instrument clau per visibilitzar i detectar les discriminacions que es donen a la ciutat i posar la víctima de la situació discriminatòria al centre de tot el procés, en el marc d’un model de ciutat que té per objectiu la salvaguarda dels drets humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia