Societat

societat

Ordenança pionera a Barcelona pels drets LGTBI

Barcelona promourà una nova ordenança d’igualtat de tracte i no discriminació que, segons fonts municipals, posarà el focus en la prevenció i la garantia dels drets de les persones afectades, mitjançant el foment d’accions de formació, sensibilització i promoció de drets. També garantirà l’empoderament de les persones afectades amb un acompanyament integral que implicarà tots els estaments municipals. És en aquests aspectes on rau la part més innovadora de la norma.

L’ordenança incorporarà un procediment sancionador unitari i actualitzat per actuar contra infraccions de conductes discriminatòries com la xenofòbia, l’LGTBI-fòbia, el racisme i el sexisme. La nova norma es basteix en paral·lel a la redacció del nou pacte de ciutat per a la salvaguarda dels drets humans. L’anunci el va fer ahir l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant la recepció als representants de les entitats del col·lectiu LGTBI de la ciutat i la penjada del penó al balcó de l’Ajuntament en commemoració de la diada per l’alliberament sexual i de gènere.

L’Ajuntament de Barcelona obrirà el dia 1 de juliol un procés de consulta pública per promoure la nova ordenança, que ha de regular de manera específica la lluita en favor de la igualtat de tracte i la no discriminació. Serà la primera consulta que s’adreçarà a la ciutadania. Es farà a través del web de l’Ajuntament de Barcelona i recollirà l’opinió de la ciutadania i de les organitzacions més representatives potencialment afectades per la futura normativa. La consulta es tancarà el dia 29 de juliol del 2024. Posteriorment, l’últim trimestre del 2024, està previst obrir un procés participatiu per tal de fer públic l’esborrany del text normatiu i recollir tantes propostes i observacions com sigui possible de tota la ciutadania, amb l’ambició d’aconseguir un text de mirada àmplia i amb el màxim consens social. Es preveu que la nova ordenança s’aprovi al llarg de l’any 2025.

“Barcelona serà la primera ciutat de l’Estat a tenir una ordenança específica i pròpia contra les discriminacions i els delictes d’odi”, així ho va anunciar Collboni, que hi va afegir: “Regularem d’una manera activa les mesures en favor de la igualtat, del respecte, de la tolerància i de la diversitat, i donarem capacitat sancionadora a la nostra administració per perseguir també per la via administrativa qualsevol mostra o actuació que sigui discriminatòria o que expressi odi cap al col·lectiu LGTBI o qualsevol altra minoria.”

Homenatge al 28 de juny

Entitats del col·lectiu LGTBIQA+ van convocar ahir a la tarda una concentració per demanar que la superilla del barri de Sant Antoni situada a la cruïlla entre els carrers del Comte Borrell i Parlament i molt pròxima al centre LGTBI prengui el nom de “Superilla 28 de juny”, en commemoració del Dia Internacional per l’Alliberament LGTBIQA+. Durant la concentració, es va fer una acció simbòlica de canvi de nom de la superilla penjant uns cartells amb el nom de “28 de juny”. Segons han explicat, les entitats convocants consideren que “aquesta resignificació de l’espai públic és un deute històric de la ciutat amb les lluitadores per l’alliberament LGTBI, les activistes que ens han precedit i que han fet avançar els drets i llibertats de què ara gaudim”. Destaquen també que aquest espai tan pròxim al centre LGTBI ha donat cabuda a múltiples actes de la comunitat.

El ple aprova apujar la taxa turística fins als 4 euros

El ple municipal de Barcelona va aprovar ahir la voluntat d’apujar la taxa a les estades turístiques fins a un màxim de 4 euros per persona i dia, mentre que actualment el màxim és de 3,25. A més, s’insta el govern de la Generalitat i el Parlament a modificar la llei de mesures fiscals del 2020 per flexibilitzar l’actual límit del recàrrec municipal de l’impost amb l’objectiu que l’Ajuntament de Barcelona pugui decidir l’import d’aquest recàrrec per sobre dels 4 euros actuals. El govern municipal ha anunciat que portarà la proposta a la comissió d’Hisenda del juliol. Tots els grups hi han donat suport, excepte el PP i Vox.

D’altra banda, el ple va donar llum verd al pla urbanístic que situa els nous tanatoris a prop dels cementiris de la ciutat. El ple del Consell Municipal ha aprovat per unanimitat definitivament el pla especial urbanístic per a la implantació o ampliació d’equipaments funeraris. L’objectiu del pla és minimitzar l’impacte d’aquests equipaments en el dia a dia del veïnat, i pren com a referència els cementiris de Barcelona a l’hora de definir on i en quines condicions podran obrir els equipaments d’aquestes característiques.

Finalment, es va aprovar una proposició de TriasxBCN per exigir la màxima transparència i informació al govern municipal sobre les negociacions, costos i beneficis dels grans esdeveniments que se celebren o es volen celebrar a la ciutat, abans i després de celebrar-se. El text insta a informar-ne abans els grups municipals, i, després de la celebració, el govern municipal també hauria de donar compte públicament del cost i els beneficis per a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia