Societat

L’ACA licita les obres per a garantir el sanejament de les aigües residuals

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació l’execució de les obres per a millorar el sanejament de Gualta, a la comarca del Baix Empordà. Mitjançant un pressupost de licitació de més de 2 milions d’euros, i podent presentar ofertes fins el 6 de setembre, es preveu la construcció d’un col·lector en alta de prop de 4.000 metres de longitud, que recollirà les aigües residuals generades a Gualta i les transportarà fins a la depuradora de Serra de Daró. Els treballs també preveuen la construcció d’una estació de bombament per poder impulsar i transportar les aigües residuals fins a la planta depuradora.

Aquesta mesura servirà per a garantir el sanejament del nucli urbà, on es troba prop del 70% de la població censada, tenint en compte que la resta de nuclis disgregats del municipi ja sanegen les aigües residuals a través de la seva connexió amb la depuradora de Torroella de Montgrí.

El nucli de Serra de Daró disposa d’un sistema de sanejament que consisteix en una planta depuradora que pot tractar un cabal mig diari de 342 m3/dia, fet que suposa donar servei a una població equivalent de 1.423 habitants. En l’actualitat la planta disposa de capacitat suficient per admetre els cabals del nucli de Gualta, fent viable la solució constructiva proposada.

La depuradora de Serra de Daró, activa des de 2012, disposa d’un sistema de tractament de les aigües mitjançant un procés de fangs activats de baixa càrrega per a l’eliminació de la matèria orgànica i amb eliminació biològica de nitrogen (nitrificació-desnitrificació) i de fòsfor. La configuració del tractament secundari consta d’un reactor biològic quadrat amb un decantador secundari concèntric. Les aigües efluents són enviades parcialment a un dipòsit d’acumulació d’aigua per a aigua de serveis i la resta són abocades a la Riera Grossa. Els fangs generats en el procés biològic són tractats i estabilitzats mitjançant eres de rizocompostatge.

Així mateix, l’actuació permetrà millorar la qualitat mediambiental del riu Daró.

Sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 554 depuradores en servei a Catalunya, que garanteixen el sanejament del 97,2% de la població. Pel que fa a la comarca del Baix Empordà, hi ha desplegades un total de 13 depuradores, que garanteixen el sanejament de prop del 98% de la seva població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

‘Beryl’ avança en terra com a huracà de categoria 1 sobre Yucatán

barcelona
sanitat

L’agència del càncer de l’OMS avalua el talc com a “probablement cancerigen”

barcelona

La Val d’Aran, declarada reserva de la biosfera per la Unesco

Vielha
societat

La Coordinadora Antimonàrquica fa una crida a la manifestació del dia 10 a Lloret

lloret de mar

Comença la construcció del nou CAP de l’Arboç, que costarà 6 milions

L'Arboç
sanitat

Els hospitals tramiten ja les baixes per parts i cirurgia ambulatòria

barcelona
societat

Denuncien males condicions laborals del Consell de l’Alt Empordà

figueres

Vall d’Hebron prepara les instal·lacions per a l’increment de cardiopaties

Barcelona

Els veïns de Lilla tallaran l’A-27 fins a signar l’acord de les compensacions

Montblanc