Societat

sanitat

Un estudi demostra que la resiliència davant l’Alzheimer difereix segons el sexe i el gènere

Les dones tenen el doble de risc que els homes de patir la malaltia

Tot i que tenen un avantatge cognitiu inicial, el seu deteriorant és més ràpid que els homes a mesura que avança

La capacitat de resiliència davant la malaltia d’Alzheimer difereix segons sexe i gènere. És una de les conclusions d’un nou treball que un equip d’investigadors d’ISGlobal ha publicat a Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, i on han detallat aquestes disparitats i ha demanat que s’incorporin en investigacions futures.

El treball afirma que la prevalença de factors protectors i de risc, la càrrega de patologies de la malaltia d’Alzheimer i altres afeccions relacionades, com les malalties cerebrovasculars, difereixen segons el sexe i el gènere per factors biològics i també per factors construïts socialment, com ara l’educació o l’estil de vida.

Tot i que les dones tenen el doble de risc que els homes de patir la malaltia, els investigadors insisteixen que poder “avaluar com interactuen el sexe i el gènere és crucial per comprendre els mecanismes que mantenen la funció cognitiva i redueixen l’acumulació de patologies a l’envelliment i la malaltia d’Alzheimer, és a dir, els factors de resiliència i resistència”, afirma Eider Arenaza-Urquijo, investigadora d’ISGlobal, primera autora de l’estudi i presidenta del grup de Reserva, Resiliència i Factors de Protecció de l’Associació de l’Alzheimer.

Basant-se en la revisió d’una gran quantitat de literatura, l’equip va identificar diferències de sexe i gènere en el risc de demència i va detectar llacunes en la comprensió de les vies específiques de risc i resistència.

Tot i que les dones solen mostrar un avantatge cognitiu inicial, el seu deteriorament és més ràpid que el dels homes a mesura que avança la malaltia. Això pot ser degut a un desenvolupament diferencial de patologies, el que es coneix com a resistència a l’Alzheimer, o a capacitats diferents per mantenir el funcionament normal al llarg del temps i fer front a la patologia una vegada aquesta és present, el que es coneix com a resiliència cognitiva a l’Alzheimer.

Les dones mostren inicialment una resiliència més gran, afrontant millor la patologia i l’atròfia cerebral i mantenint la funció cognitiva. Investigacions amb animals demostren el paper protector del cromosoma X en la malaltia d’Alzheimer (les dones solen tenir dos cromosomes X, mentre que els homes en tenen un).

No obstant això, aquesta resistència inicial s’esvaeix a mesura que avancen cap a un diagnòstic clínic de deteriorament cognitiu lleu i malaltia d’Alzheimer, quan mostren més vulnerabilitat. De fet, els estudis suggereixen que les dones són més propenses a presentar una acumulació anormal de proteïna tau al cervell i mostren una major càrrega de patologies vasculars, sobretot després de la menopausa.

L’equip investigador proposa diversos mecanismes que expliquen el risc i la resistència diferencials en dones i homes, entre ells una prevalença més gran d’inactivitat física i trastorns afectius en les dones, però també factors biològics. En aquest sentit, les troballes genètiques suggereixen que la resiliència podria estar associada a vies immunitàries en les dones i cardiovasculars en els homes.

Segons els autors, els estudis sobre la resiliència a l’Alzheimer s’han centrat principalment en els comportaments individuals, sense tenir en compte com els factors socials i culturals, com el gènere, influeixen en aquests comportaments i, per tant, en el risc i la resiliència.

En aquest sentit, els investigadors consideren important destacar que les diferències en la funció cognitiva entre homes i dones podrien estar disminuint en funció de la reducció de les desigualtats de gènere, a causa de més oportunitats per a les dones en educació, participació laboral i millores en la situació econòmica i condicions de vida.

“Els factors de protecció, com l’educació, poden tenir efectes diferents en homes i dones. Ens cal comprendre la complexitat de les interaccions entre factors biològics i socials per entendre la resiliència a la malaltia d’Alzheimer”, argumenta Arenaza-Urquijo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Dos detinguts i 1.000 plantes intervingudes en un cultiu il·legal de marihuana

Sant Feliu de Codines
societat

Territori compra 13 habitatges per destinar-los a lloguer social

girona
Comunicació

Mor Enric Sopena, periodista barceloní fundador del mitjà digital El Plural

societat

La Sindicatura de Greuges alerta de la manca de canviadors inclusius

Barcelona
societat

Descobreixen elements de fusta al jaciment arqueològic de la Draga

banyoles
societat

L’ATA demana actuar amb fermesa contra el lloguer turístic il·legal

girona
societat

Comdemnen a 35 anys de presó el jove que va violar i intentar matar una menor a Igualada el 2021

Barcelona

La UdG veu l’estadi del Girona com una oportunitat de creixement

girona

Petits gestos que fan bé al mar

Blanes