Societat

La Taula Gironina de Turisme proposa una ordenació efectiva del sector

La Taula Gironina de Turisme i les associacions del sector turístic de les comarques gironines volen posar en relleu la importància del turisme en l’economia i en l’ocupació de les comarques gironines. Creuen que és necessària una millor ordenació del sector i que cal afrontar un debat en el que hi participin els ciutadans, el sector i l’Administració. “Des del sector som conscients que en determinats punts de les nostres comarques estem arribant al límit de la capacitat de càrrega i correm el risc de posar en perill els espais naturals que tant estimem”, afirmen.

També es qüestionen si és necessari un control d’accés a espais com les cales, els gorgs o els Parcs Naturals. “Estem convençuts que sí, una ordenació efectiva és imprescindible i en molts indrets s’està aplicant amb èxit, com per exemple als accessos al Parc Natural del Cap de Creus, o en alguns gorgs de la Garrotxa o del Ripollès, però calen accions més decidides que ajudin a preservar els nostres paisatges i que gironins i visitants en puguem gaudir”, Per aquest motiu, exposen que cal una ordenació efectiva. “Creiem que aquest ha de ser un dels primers reptes que afronti el Govern de Catalunya, amb un diàleg amb el sector i els agents socials, per arribar a un consens de país”.

Sobre la taxa turística

Un altre dels punts clau que segons la TGT ha d’abordar el nou Govern, juntament amb el Govern central, és “un nou sistema de finançament pels municipis turístics, i també és necessari repensar l’Impost sobre les estades en establiments turístics, coneguda com a taxa turística”. Segons exposa, el sistema de repartiment del finançament actual es basa en la població resident i no te en compte la població flotant. Aquest fet provoca que els municipis turístics hagin de tenir uns serveis dimensionats per la població total que tenen en temporada alta, serveis com la recollida d’escombraries, la neteja o la seguretat. “Els impostos amb els que es paguen aquests serveis haurien de sortir dels impostos que genera el sector turístic, amb impostos tant diversos com l’IVA, l’IAE, l’IBI o l’Impost de Societats”.

En dades, segons la taxa turística del 2023, a les comarques gironines es van recaptar 14,5 milions d’euros, “un import molt destacat, que sumat a un millor finançament, han de servir per millorar els serveis dels municipis amb l’objectiu que els veïns i veïnes se’n beneficiï, per exemple cal usar l’import recaptat per millorar la mobilitat dels nostres pobles i ciutats, en el transport públic, el cicle de l’aigua, la il·luminació amb energia solar, sistemes de reg més eficients com el gota a gota, en la millora del clavegueram, o en la preservació del patrimoni i dels espais naturals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Finalitza la Primera Escola d’Estiu d’Antiracisme amb més de 100 participants

girona
societat

Comencen les obres de la nova àrea de joc infantil accessible als Jardins de Massana de Sant Andreu

Barcelona
societat

Dos detinguts i 1.000 plantes intervingudes en un cultiu il·legal de marihuana

Sant Feliu de Codines
societat

Territori compra 13 habitatges per destinar-los a lloguer social

girona
Comunicació

Mor Enric Sopena, periodista barceloní fundador del mitjà digital El Plural

societat

La Sindicatura de Greuges alerta de la manca de canviadors inclusius

Barcelona
societat

Descobreixen elements de fusta al jaciment arqueològic de la Draga

banyoles
societat

L’ATA demana actuar amb fermesa contra el lloguer turístic il·legal

girona
societat

Comdemnen a 35 anys de presó el jove que va violar i intentar matar una menor a Igualada el 2021

Barcelona