Societat

sanitat

Els hospitals tramiten ja les baixes per parts i cirurgia ambulatòria

La mesura s’implanta després d’una prova pilot al Parc Taulí de Sabadell

Els hospitals de la xarxa pública catalana (sistema SISCAT) han començat aquesta setmana a tramitar de manera directa les baixes laborals de cirurgia major ambulatòria i de parts. D’aquesta manera els usuaris no hauran de desplaçar-se als centres d’atenció primària (CAP) per fer aquesta gestió personalment. El Departament de Salut calcula que la nova mesura permetrà estalviar 100.000 desplaçaments innecessaris i destaca que s’agilitzen els processos administratius i es millora l’experiència del pacient en aquests dos supòsits d’incapacitat temporal.

La mesura es va testar a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell com a prova pilot i, des del març, els usuaris ja poden demanar la tramitació d’aquests tipus de baixes laborals de manera regular. Els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida van començar a tramitar aquestes baixes a l’abril i ara s’estén de forma progressiva a la resta de centres.

En el cas de la cirurgia major ambulatòria, una intervenció quirúrgica major que no requereix l’ingrés a l’hospital, es calcula que pràcticament tots els pacients en situació laboral activa, més del 97%, podria demanar un baixa laboral segons el diagnòstic associat.

D’aquest percentatge, un 10% requerirà una baixa inferior a 5 dies, per la qual cosa l’hospital li farà la baixa i l’alta en el mateix acte administratiu. Pel que fa a la resta de pacients, el centre hospitalari només els farà la baixa i el posterior seguiment es continuarà fent des de l’atenció primària. El departament calcula que la gestió des del centres hospitalaris estalviarà entre 64.000 i 85.000 desplaçaments dels usuaris a l’atenció primària.

Quant als parts, el nou tràmit que s’activa des dels hospitals és l’alta per a les dones que en el moment del part tenien una baixa laboral activa. Es calcula que el 41% de les dones que ingressen a l’hospital per tenir el nadó estan en aquesta situació, de manera que aquesta nova gestió pot evitar gairebé 17.000 desplaçaments anuals al CAP per gestionar l’alta mèdica.

La gestió de les baixes laborals des dels centres hospitalaris s’emmarca en la desburocratització de l’atenció primària i vol millorar la sanitat, amb circuits més eficients, així com la percepció del pacient. Sumats als supòsits de baixes laborals que ja s’estan tramitant des dels hospitals, Salut calcula que s’evitaran 200.000 desplaçaments l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Comencen setze mesos de treballs del corredor ràpid entre Salt i Girona

SALT / Girona
educació

El retard en les adjudicacions desperta protestes dels sindicats i Educació diu que és “un problema tècnic”

barcelona
Medi AMbient

Mataró descobreix els entorns amb 10 itineraris per anar a peu o amb bicicleta

Mataró
SALUT

Un nou servei escurça l’estada dels nounats a l’Hospital de Can Ruti

Badalona

Dos de cada tres desplaçaments a l’àrea de Barcelona són amb mitjans sostenibles

Barcelona

El projecte de millora del camí de ronda, candidat a rebre un premi europeu

palamós

L'Ajuntament critica la retirada dels mòduls de l’escola

cornellà del terri
societat

Finalitza amb èxit la primera edició de l'Escola d’Estiu d’Antiracisme

girona
societat

Comencen les obres de la nova àrea de joc infantil inclusiva als Jardins de Massana de Sant Andreu

Barcelona