Societat

Més de 400 persones clamen a Girona contra el model turístic de masses

Més de 400 persones han seguit aquesta tarda la manifestació Per uns barris vius. Posem límits al turisme a Girona, convocada per la Plataforma pel Decreixement Turístic i que es feia de manera paral·lela a la de Barcelona. Els manifestants han sortit a mitja tarda de la plaça del Vi i han recorregut diversos carrers del barri vell, a banda i banda del riu, per protestar contra el model turístic actual a la ciutat. Durant el recorregut, els manifestants han cridat diferents proclames, com ara “fora turistes dels nostres barris”; “més veïnes, menys turistes”, “el teu pis turístic ens fa fora de casa” o, el més celebrat, “miris on miris tot són guiris”.

Pels carrers, alguns turistes o visitants contemplaven la marxa amb diferents actituds: entre la sorpresa, la indiferència o alguns amb un cert posat d’incomoditat, mentre alguna turista oriental, fins i tot, optava per retratar les pancartes encuriosida amb el telèfon mòbil. La protesta ha avançat pels carrers comercials de Santa Clara i les Ballesteries, on els manifestants han anat penjant pancartes em diversos espais icònics, com ara ponts o una de les cases de l’Onyar. I també han empaperat algunes portes i baixos de blocs o bé buits, o bé amb habitatges d’ús turístic (HUT), o bé perquè tenien constància que algun inquilí n’havia hagut de marxar en no poder fer front a l’encariment del lloguer o per la impossibilitat de renovar-lo, al crit d’“aquest bloc expulsa veïnes”.

Pel carrer Ballesteries, alguns activistes també han anat enganxant adhesius en façanes i mobiliari urbà, alertant de la massificació turística i dels seus efectes adhesius. També han acabat empaperats alguns dels nous senyals instal·lats aquesta setmana per demanar als ciclistes que transitin a peu per carrers amb molts de vianants. No ho han fet, però, als aparadors de comerços, alguns dels quals centrats en el perfil dels turistes. Alguns comerciants han sortit a la porta amb cara de circumstàncies, però malgrat l’ambient tens, el respecte ha estat la tònica imperant.

La marxa ha passat un primer cop per la plaça Independència amb les terrasses dels establiments a vessar, i després del pas per Ballesteries, la Pujada de Sant Feliu i han retornat a la plaça per llegir-hi un manifest que, entre d’altres coses, reclama que “es deixi de promocionar i subvencionar el turisme a Girona i la demarcació” o “que s’actuï contra els lloguers de temporada que, de forma fraudulenta, actuen com a pisos turístics”. El text, al qual s’han adherit més de 40 entitats i un miler de persones, també troba excessius els 8 milions de persones que van visitar les comarques gironines al 2023, mentre el preu dels lloguers a la capital s’ha doblat en un decenni. 

Els portaveus de la plataforma, després d’aquesta primera mobilització, n’anuncien de noves a la tardor, i insten el govern local a frenar el nombre d’HUTs i endurir-ne controls



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hort medieval del monestir de Pedralbes

La Universitat de Girona incrementa les dobles titulacions en l’oferta acadèmica del curs vinent

Inauguren el nou centre cívic el Molí que donarà servei a més de 2.700 persones

LLORET DE MAR

Es veïns dels barris de muntanya de Molins de Rei indignats perquè fan curt amb les cisternes d’aigua

Molins de Rei

Adif ha executat el 65% del soterrament de les vies a Sant Feliu que enllestirà el 2025

Sant feliu de llobregat
Societat

Els socorristes reben vint vegades la dosi segura de radiació solar

Barcelona
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES