Societat

Societat

Milers de persones exigeixen a Barcelona un decreixement turístic planificat

“Menys turistes, més refugiats”, “menys hotels, més habitatge social”, “Barcelona no és un decorat” o “miris on miris, només hi ha guiris” són algunes de les proclames que s’han pogut sentir aquest dissabte a la tarda durant la multitudinària manifestació per posar límits al turisme que ha sortit del capdavall de la Rambla, ha envoltat el monument a Colom i ha acabat a la Barceloneta. Prop de 150 entitats i associacions veïnals, ecologistes i en defensa de l’habitatge convocaven una protesta que ha reunit milers de persones —unes 2.800, segons la Guàrdia Urbana— per reclamar un decreixement turístic planificat.

En concret, els organitzadors exigeixen una reducció de l’activitat aeroportuària, el tancament de terminals de creuers, la prohibició de concessions de llicències d’allotjament turístic i posar límit a macroesdeveniments com la Copa Amèrica de Vela amb consultes ciutadanes vinculants. Són algunes de les propostes recollides al manifest que s’ha llegit en acabar la marxa. Entre les reivindicacions dels manifestants hi havia també l’abandonament de la promoció pública del turisme, la recuperació del comerç de proximitat i l’aturada del que anomenen “museïtzació” d’espais públics com Montjuïc, les bateries antiaèries o el port. En el cas del Park Güell, demanen reduir urgentment al 50% el nombre d’entrades a la venda.

“Som moltes les persones que hem sortit al carrer per exigir que es posin límits al turisme per tal de fer-lo decréixer contundentment i d’una vegada. Denunciem també els abusos i els greus impactes negatius que provoca aquesta activitat en la ciutat i el medi ambient”, afirma el manifest.

“La manifestació dona resposta al malestar que hi ha a Barcelona respecte la massificació turística conseqüència d’un model econòmic que ha prioritzat la indústria turística, que té enormes impactes negatius, laboralment, socialment, ambientalment, i fa que no puguem viure a la nostra ciutat”, ha lamentat un membre de l’organització, Martí Cusó, de l’Associació de Veïns Barri Gòtic. “Diem prou, s’han de posar límits a aquesta indústria, s’ha de reduir el seu pes en l’economia de la ciutat”, hi ha afegit.

Un altre membre de l’organització, Daniel Pardo, ha criticat que l’alcalde, Jaume Collboni, tot i l’anunci d’eliminar 10.000 pisos turístics, vulgui “obrir 5.000 noves places hoteleres a la ciutat i 15.000 a l’àrea metropolitana”. “Es tracta d’afavorir el gremi hoteler, que sabem que té una estreta relació amb el PSC”, ha resolt.

Entre els assistents, la Laia sostenia un cartell en què es llegia: “El turisme ens empobreix i espanyolitza”. “La ciutat està al límit i el país també. El turisme ens empobreix i, a més, ens desnacionalitza. A part que rebenta els teixits associatius de ciutat, es ven un turisme que és espanyol: a totes les botigues de records veiem que hi ha banderes espanyoles i sevillanes, no hi ha sardanes i castellers”, assegura.

Les entitats convocants han fet una crida a impedir que la Copa Amèrica es torni a celebrar a Barcelona i han advertit que la protesta d’avui “no és la fi de la lluita, només l’inici d’una nova embranzida” per posar restriccions al turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia