Societat

Prescripció: anar al restaurant

Estudien fins a quin punt receptar àpats compartits en restaurants ajuda a millorar la salut mental de persones que se senten soles

“Ens ha canviat l’estat d’ànim i la vida”, diuen els participants d’un programa que també valora l’impacte físic i nutricional

Quan visi­tem el CAP, és ben comú sor­tir-ne amb una recepta per pren­dre tota mena de fàrmacs. El que no resulta tan habi­tual és que et pres­cri­guin anar a dinar a un res­tau­rant dos cops per set­mana. Però això és el que han tin­gut la sort de fer una cin­quan­tena de per­so­nes de Sant Joan de Vila­tor­rada –fona­men­tal­ment, dones– que tenien pro­ble­mes de sole­dat i van ser esco­lli­des per par­ti­ci­par en el pro­jecte Salsa. Impul­sat per la Fun­dació Alícia con­jun­ta­ment amb la Uni­tat de Recerca i Inno­vació de l’Ins­ti­tut Català de la Salut de la Cata­lu­nya Cen­tral, aquest pro­grama pilot vol mesu­rar fins a quin punt men­jar ple­gats prevé pro­blemàtiques de salut men­tal, emo­ci­o­nal i nutri­ci­o­nal.

Durant qua­tre mesos, des de finals de febrer fins a finals de juny, els par­ti­ci­pants en l’estudi han estat dinant i soci­a­lit­zant (en torns de dimarts i dijous o de dime­cres i diven­dres) en dos res­tau­rants de la loca­li­tat del Bages. Es tracta de per­so­nes d’entre 40 i 90 anys prèvia­ment selec­ci­o­na­des pel CAP i els ser­veis soci­als de l’Ajun­ta­ment, que arran de l’èxit i la popu­la­ri­tat de la ini­ci­a­tiva durant aquest temps no han parat de rebre peti­ci­ons per incloure nous par­ti­ci­pants en el pro­jecte. Lògica­ment, no podien fer-ho perquè ja estava en curs, perquè té unes pro­por­ci­ons i un pres­su­post con­crets i perquè els par­ti­ci­pants ja havien fet una sèrie d’enques­tes prèvies sobre sole­dat no vol­guda, salut men­tal i nutrició que seran com­pa­ra­des amb les que estan fent tot just ara, un cop aca­bada la fase d’inter­venció al res­tau­rant.

Elena Roura, direc­tora científica de la Fun­dació Alícia i del pro­jecte Salsa (Salut, Ali­men­tació i Soci­a­bi­li­tat), explica que la ini­ci­a­tiva té l’objec­tiu d’inci­dir en la salut emo­ci­o­nal, però també en la física mit­jançant una millora de la nutrició. “Tant l’evidència científica com altres estu­dis i pro­jec­tes d’Alícia con­clo­uen que les per­so­nes en situ­ació de soli­tud no vol­guda tenen més risc de patir mal­nu­trició, atès que la seva ali­men­tació és menys vari­ada i més monòtona. A par­tir d’aquí, es va plan­te­jar la hipòtesi que les per­so­nes en situ­ació de soli­tud no vol­guda s’asse­gu­rin un equi­li­bri nutri­ci­o­nal i la millora del seu estat com­par­tint àpats dia­ris salu­da­bles amb altres per­so­nes”, explica.

Per afa­vo­rir la soci­a­bi­li­tat, els dina­mit­za­dors de la Fun­dació Alícia van esta­blir un sis­tema de sor­teig ale­a­tori dels llocs a taula que afa­vo­ria que les par­ti­ci­pants no seies­sin sem­pre al mateix indret o amb les matei­xes com­pa­nyes. “Al prin­cipi als par­ti­ci­pants els va cos­tar una mica enten­dre que no ana­ven a un res­tau­rant a fer un gran tiberi, sinó a men­jar bé, com ho hau­rien de fer a casa”, recorda Ivonne Gual, die­tista de la Fun­dació Alícia i res­pon­sa­ble d’ela­bo­rar els menús en coor­di­nació amb els cui­ners dels dos res­tau­rants, que ofe­rien dos pri­mers i dos segons a esco­llir. “Ràpida­ment, però, ho van enten­dre i van començar a esta­blir vin­cles molt macos entre ells”, hi afe­geix.

En aquest sen­tit, Gual remarca la importància de fer aquesta inter­venció en locals de res­tau­ració con­ven­ci­o­nals i no en espais “més estig­ma­tit­zants” com podria ser una residència. “Això no m’hau­ria agra­dat”, adme­tia Maria Fer­rer, de 88 anys i vídua per segona vegada. En espera de la com­pro­vació empírica, que arri­barà d’aquí a uns mesos, el seu tes­ti­moni revela una millora clara en l’estat anímic, però el pro­jecte també ava­lua si aquesta inter­venció fa que els paci­ents millo­rin física­ment i tin­guin menys neces­si­tats de recur­sos mèdics, ja sigui en forma de visi­tes al metge o de fàrmacs. Aquest podria ser el cas d’una altra par­ti­ci­pant, molt més jove, que pateix poli­ar­trosi, fibromiàlgia i fatiga crònica. “Habi­tu­al­ment tinc un dolor cons­tant, però des que vinc a dinar aquí he millo­rat i fa tres set­ma­nes que no prenc cap cal­mant”, expli­cava Eli­sa­beth San­ta­ma­ria.

Amb el pas dels dies i dels menús, el grup va començar a fer pinya i les per­so­nes que n’han fet un segui­ment també cons­ta­ten la millora dels par­ti­ci­pants: “Han esta­blert vin­cles molt macos. Ara que­den per anar a cami­nar, per pren­dre alguna cosa, tenen grups de What­sApp, s’aju­den entre ells, han pre­vist una nova tro­bada con­junta... La millora és evi­dent i va fins i tot més enllà del que ens esperàvem”, indica Gual.

Si se cer­ti­fica aquest canvi a par­tir de l’anàlisi d’indi­ca­dors com la soli­tud no vol­guda, l’adherència a la dieta medi­terrània, les esca­les de depressió, ansi­e­tat, suport social, l’estat nutri­ci­o­nal (valors de coles­te­rol, proteïnes...) i els cos­tos sani­ta­ris, la intenció és que aquest pro­jecte pilot passi a ser, algun dia, una rea­li­tat i que els met­ges cata­lans puguin pres­criure un menú diari a qui el neces­siti. “Volem que a la llarga sigui un ser­vei cofi­nançat, com passa amb els medi­ca­ments. Una part la paga­ria l’usu­ari i l’altra, alguna admi­nis­tració”, asse­nyala Elena Roura.

La pròxima prova es farà al Pallars
El projecte Salsa ha estat finançat amb fons de la Primera Crida d’Atenció Integrada del Hub d’Innovació Social i Sanitària. El programa, a banda de la intervenció principal a Sant Joan de Vilatorrada, també inclou una segona prova en una localitat més petita i d’un entorn diferent per avaluar fins a quin punt els ajuntaments i el sistema de salut poden activar un programa com aquest sense la intervenció de la Fundació Alícia. El destí d’aquesta segona prova serà el Pallars, amb la Pobla de Segur com a localitat més probable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia