Societat

societat

Bagà crea dues rutes per conèixer els 6 búnquers de Coll de Pal

Les construccions, fetes en la dècada dels 40 i 50, s’han mantingut intactes al pas del temps

El projecte es va iniciar l’any 2019 arran d’una investigació de l’historiador Cristobal López

Com tots els colls de muntanya, el Coll de Pal és un lloc estratègic. Situat a més de 2.100 metres d’altitud, connecta el Berguedà amb la Cerdanya i la Catalunya del Nord. Per això, entre la dècada dels 40 i els 50, les tropes de Franco hi van construir una línia de defensa. L’objectiu, explica Gerard Folcrà, guia de Bagà, era protegir l’Estat en cas d’una hipotètica invasió per part de França o dels exiliats republicans. En total, a Coll de Pal hi ha sis búnquers que es conserven intactes. “Era un projecte secret que ni la gent de Bagà coneixia. De fet, no se sap qui els va construir”, explica Folcrà. Ara, l’Ajuntament ha creat dues rutes per visitar-los. “Hem saldat un deute amb la nostra història”, explica l’alcalde, Lluís Casas. “El què volem és treure a relluir el nostre patrimoni perquè ens explica una part de la nostra història recent, que a vegades desconeixem”. Aquest és, per Folcrà, l’objectiu de les dues rutes dels Búnquers a Coll de Pal. En concret s’ha creat la ruta del Serrat Gran, amb un recorregut lineal de dos quilòmetres i 318 metres de desnivell; i la del Puigllançada, amb un recorregut de 0,8 quilòmetres i 124 metres de desnivell. Tots dos itineraris disposen d’un codi QR que permet consultar la història de cada una de les infraestructures defensives.

Es tracta d’una antiga zona militar poc coneguda, però amb molta història al darrere. “És una època fosca i hi ha molt poca informació del que es feia o es desfeia”, explica l’alcalde. De fet, no se sap ben bé qui els va construir. Segons explica Folcrà, “hi ha molta gent que pensa que els van construir els soldats presos que hi havia a la zona de riu Gréixer, però el cert és que els presos que hi havia no tenien ni idea d’aquest projecte”.

En perfecte estat

En total, s’hi poden visitar fins a sis búnquers. N’hi ha d’observació, d’atac i de refugi personal. Construïts amb formigó i coberts amb pedra, el pas del temps no els ha fet malbé i s’han mantingut intactes. “No han hagut de patir cap modificació ni reforma”, explica Folcrà, que afegeix: “No es van haver d’utilitzar mai. Aleshores, tenim uns búnquers intactes, per estrenar”. La gran majoria de búnquers tenen una entrada, i a l’interior hi ha una sala gran amb una taula de formigó. “En alguns d’aquests búnquers s’hi pot veure una fletxa que indica cap a on s’ha de disparar, un cosa que pot semblar òbvia. En el cas dels búnquers d’observació, no hi ha taula i té dos petits forats per poder mirar. Els que són més diferents són els refugis de personal”, explica.

El projecte es va iniciar l’any 2019 amb una investigació sobre els búnquers de l’historiador local Cristobal López.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia