Societat

CCOO i UGT denuncien que Correus deixa la plantilla “al mínim” a comarques gironines

Comissions Obreres (CCOO) i l’Unió General de Treballadors (UGT) denuncien que Correus ha deixat la plantilla “sota mínims” aquest estiu a les comarques gironines. Segons recull l’ACN, els sindicats critiquen que l’empresa ha fet “una retallada històrica” dels contractes de temporada, que porta els treballadors “al límit” perquè no poden assumir tota la càrrega de feina.

Subratllen, a més, que a moltes oficines hi ha menys de la meitat de la plantilla (posen com a exemple Blanes, Girona, Sant Feliu, Olot o Anglès) i que això es tradueix en “estrès” i repercuteix directament en el servei, perquè moltes cartes i notificacions no arriben quan toca. També asseguren que la situació s’estén a la resta de Catalunya i ja avancen que, si Correus no hi posa remei, al setembre intensificaran el to i es plantegen convocar vaga.

Els dos sindicats recorden que la manca de treballadors és una situació que ja s'arrossega des de fa temps, però que aquest estiu s'ha agreujat encara més. Perquè a les baixes i vacants que ja no es cobreixen, cal sumar-hi també les setmanes de vacances, que tampoc se supleixen com pertoca. 

El delegat sindical de la UGT, Luis Miguel Gómez, hi posa xifres. Subratlla que per cobrir els 861 treballadors que Correus té repartits arreu de la demarcació, aquest estiu tan sols s'han fet 125 contractes (entre juliol i setembre). D'aquests, 40 són per personal d'oficines; 21 més -dels quals, la meitat a mitja jornada- per als centres de tractament de la correspondència i paqueteria, i els 64 restants, per a repartidors. 

"Ens sentim abandonats, ultratjats i maltractats; els treballadors estan al límit, pateixen estrès i una sobrecàrrega de treball inassumible", hi afegeix el seu homòleg a CCOO, Mario Castillo. El representant sindical subratlla que aquesta "deixadesa" de Correus implica, per exemple, que els repartidors hagin d'assumir més barris i zones -perquè no hi ha prou personal- i que la correspondència arribi tard. 

CCOO i UGT expliquen que Correus prioritza els paquets de comerç electrònic, i que això, de retruc, comporta que hi hagi notificacions que s'entreguin a destemps. "En alguns llocs, aquesta setmana se'n repartien algunes que portaven data del 6 de juny", diu Gómez. A més, els dos sindicats critiquen que la manca de personal impacta directament amb el servei, perquè en cap cas es pot complir allò que mana el Servei Postal Universal (SUP): que cal assegurar que hi hagi repartiment cinc dies a la setmana.

Menys del 50%

Els dos sindicats critiquen que "la deixadesa" de Correus ha comportat que, en moltes oficines de la demarcació, aquest estiu hi hagi menys de la meitat del personal. I que, com concreta el delegat de CCOO, en alguns casos, fins i tot aquest percentatge "arribi fins al 70%". 

Per fer palès fins on arriba la manca de cobertura, CCOO i la UGT han fet una panoràmica de la situació que hi ha al territori. A Blanes, més de la meitat de la plantilla està de baixa o bé de permís i aquestes vacants no s'han cobert; a Girona, hi ha 25 treballadors que estan fent la feina de 60; a Lloret, hi ha una "manca reiterada de contractació tant en el torn de matí com de tarda"; a Palafrugell, s'han deixat de cobrir més de set vacants; a Sant Feliu de Guíxols, hi ha menys de la meitat de la plantilla; a Olot, 9 treballadors estan fent la feina de 19; a Ripoll, de 9 carters tan sols en treballen 4; a Anglès, la plantilla està al 40% i a Figueres, els repartidors estan assumint més àrees i municipis d'aquells que els correspondrien. Mario Castillo denuncia que, "a més de portar els treballadors al límit, s'està desmantellant un servei amb més de 300 anys d'història". CCOO i la UGT critiquen que la situació no es dona tan sols a les comarques gironines, sinó que també s'estén a la resta de Catalunya i de l'Estat, i critiquen que, per més queixes que han interposat davant la direcció de Correus, l'empresa no els ha donat cap mena d'explicació.

"Si Correus se salva és gràcies a l'actitud dels treballadors, i no de la direcció", subratllen els dos delegats de CCOO i la UGT a les comarques gironines. López i Castillo recorden, a més, que s'està treballant amb un conveni obsolet que data del 2013 i ja avancen que, si al setembre la situació no millora, la plantilla apujarà el to i es plantegen convocar aturades parcials, que podrien arribar a derivar en una vaga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.