Societat

Les dones són les que fan més ús del servei d’assessorament empresarial a la Garrotxa

Les dones són les que més emprenen i les que fan més ús del servei d’assessorament empresarial a la Garrotxa. Segons DinàmiG, l’agència d’innovació i desenvolupament de la Garrotxa, es tracten d’usuàries que es troben en actiu, treballant amb una feina per compte d’altri, que disposen d’estudis universitaris i amb una edat compresa entre els 31 i els 45 anys. Aquest perfil es manté constant des d’abans del 2020 i les dades d’enguany mostren la seva consolidació amb un 49% de les persones ateses d’arreu de la comarca i un 46% a Olot.

Durant el primer semestre de l’any, s’han creat 9 negocis per persones usuàries del servei d’emprenedoria, una xifra que representa un 82% del total de negocis creats per usuaris del servei durant tot el 2023. En concret, 8 dels 9 negocis creats estan liderats per dones i, el projecte restant, per un equip format per nois. La majoria d’aquests nous negocis s’han situat a la comarca de la Garrotxa i un 33% han escollit establir-se a la ciutat d’Olot.

Del total, el 55% dels negocis disposen d’espai per a l’atenció al públic, mentre que la resta són projectes empresarials que no requereixen local, ofereixen els seus serveis en diferents espais o directament a casa del client. Un 33% dels nous negocis pertanyen al sector de l’hostaleria i el comerç, mentre que la resta ofereixen serveis a les persones, com ara gimnasos, establiments de manicura o teràpia.

‘Dones al costat de dones’

En paral·lel, durant els primers sis mesos del 2024 s’han portat a terme dues accions del projecte “Dones al costat de dones”, que pretén donar visibilitat a les dones de la Garrotxa que treballen en l’àmbit empresarial i emprenedor. El projecte va néixer a finals del 2023 quan, arran d’una crida a les dones empresàries de la comarca, es va manifestar la necessitat i voluntat de disposar d’un espai de trobada trimestral on les participants poguessin compartir experiències, donar a conèixer els seus projectes i aprendre de les experiències d’altres dones.

Amb aquest propòsit, enguany s’han programat trobades trimestrals perquè les dones participants puguin compartir i aprendre juntes. Fins ara, ja s’han portat a terme dues accions com la xerrada ‘Com passar d’una afició a un negoci”, a càrrec de l’emprenedora tèxtil Emma Bover, creadora del vestuari del primer equip del Club Patinatge Olot (CPA Olot) que va comptar amb un col·loqui i explicació de casos personals.

Per altra banda, a principis de juny, es va portar a terme la segona trobada, que va anar a càrrec de Mireia Delgà, i que estava focalitzada en l’autolideratge. Per a aquest segon semestre de l’any s’han previst dues accions més que giraran entorn la creació de comunitat i l’acompanyament a l’hora d’emprendre.

L’emprenedoria a les aules

Des del Servei d’Emprenedoria de DinàmiG també s’ha volgut acostar l’emprenedoria a les aules. Amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot i l’equip de Recursos Educatius, s’oferiran quatre tipus de tallers per familiaritzar els joves amb l’emprenedoria i les seves aptituds. Enguany les temàtiques dels tallers han estat la creativitat, la creació d’un pla d’empresa, l’eina Business Model Canvas i experiències emprenedores.

Al llarg d’aquest curs 2023-2024 s’han realitzat prop de cinquanta tallers, la majoria als centres educatius de la ciutat i un 4% per primera vegada a altres centres de la comarca. De les peticions rebudes es desprèn que la temàtica més demandada ha estat la creativitat, seguida per la creació d’un pla d’empresa.

La gran majoria de les sessions a centres educatius (un 45%) han estat dirigides a l’alumnat d’ESO i de Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior. Cal destacar que també s’han realitzat tallers als alumnes i les alumnes del PFI (Programes de Formació i Inserció) i dels Graus Universitaris de l’Escola d’Art d’Olot. Amb aquestes accions s’han impactat a més de 1.000 joves de la comarca, que han pogut conèixer de prop l’emprenedoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.